5 tipov na cyklovýlety po južnej Morave

Hovorí sa, že južná Morava je krajom vína, slnka a dobrých ľudí. Ako tunajší patriot nemôžeme inak ako súhlasiť. Jar je tu farebnejšia, teplejšia a víno doslova z prvej ruky. Pokiaľ vás láka predstava dovolenky alebo víkendového voľna medzi vinohradmi, máme pre vás niekoľko tipov na cyklovýlety v juhomoravskom regióne.

Južná Morava je posiata cyklotrasami rôznej náročnosti krížom krážom. Na svoje si prídu ako priaznivci nenáročných rovinatých trás s rodinou s deťmi, tak skúsení bikeri. Nech už sa v tomto regióne vydáte kamkoľvek, nezabudnite so sebou mať poriadnu cyklistickú výbavu, s ktorou pre vás budú potulky južnou Moravou ešte o kus príjemnejšie.

1.) LEDNÍCKO – VALTICKÝ AREÁL (42 km)

Kto nepočul o Lednicko - Valtickom cyklistickom raji, ako by nebol. Lednicko-Valtický areál patrí medzi pamiatky zaradené na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO a jeho návšteva rozhodne stojí za to. Trasa je rovinatá, po príjemnom povrchu a nečaká vás žiadne veľké prevýšenie. Trasa začína a končí v Břeclavi, vstupná brána Lednicko-Valtického areálu. Na svoje si prídu aj milovníci hradov a zámkov. Prvou zastávkou je totiž Jánov hrad, ktorý hneď nasleduje zámky Lednice a Valtice. Chladnický zámocký park je sprístupnený iba chodcom, ale jeho dominanta, 71 metrov vysoký Minaret, určite stojí za krátku prechádzku. Ak vás láka odporúčame skôr relax v prírode, potom si oddýchnuť až pri Dianinom chráme (tzv. Rendez-vous) alebo kolonády Na Reistne. Jedná sa o architektonické úkazy uprostred prírody, kde si môžete len tak ľahnúť do trávy alebo si urobiť malý piknik. Ako bonus môžete sledovať priamo z kolonády dych vyrážajúci výhľad na celý Lednicko - Valtický areál.
TIP: Ak chcete svoj pobyt v regióne spojiť ich košom vín, odporúčame vyhlásiť už budúci týždeň, kedy sa tu každoročne koná akcia „S vínom pešo aj na bicykli“. Nikdy však nezabúdajte, že „opitý vodič, veselý vrah“, a to platí za riadidlami bicykla rovnako ako za volantom.

TRASA: BŘECLAV – JANŮV HRAD – MINARET – ZÁMEK LEDNICE – TŘI GRÁCIE – RENDEZ-VOUS - VALTICE – KOLONÁDA NA REISTNĚ – BŘECLAV

Odkaz na mapu nájdete tu.                                                

2.) CHKO MORAVSKÝ KRAS (23/21,5 km)

Že Južná Morava nie je len a iba o víne sa presvedčíte v časti Drahanskej vrchoviny, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie krasové oblasti v strednej Európe. Prejsť si ju môžete po málo frekventovaných cestách a lesných cestičkách. Cyklotrasa je súčasťou tzv. jantárovej cesty, ktorá svojimi 1930 kilometrami spája juh a sever Európy. Začiatok trasy je pri hoteli Skalný mlyn neďaleko okresného mesta Blanska. Tu je možné sa ubytovať, najesť sa v miestnej reštaurácii, využiť tunajšie parkovisko, zapožičať bicykle alebo si ich uschovať v tzv. „bike boxoch“. Potom sa už môžete vydať tzv. Suchým žľabom ku Katarínskej jaskyni ak jaskyni Balcarka. Trasu si môžete predĺžiť dvojkilometrovým stúpaním k najznámejším českým priepasti Macocha. Od jaskyne Balcarky v obci Ostrov pri Macoche sa po Chodníku srdcom južnej Moravy premiestnite k Stĺpsku – čočským jaskyniam, ktoré sú komplexným dómom, chodieb a obrovských podzemných. Poslednou zastávkou vášho putovania po Moravskom krase potom budú najvyhľadávanejšie jaskyne u nás - Punkevní jaskyne. Súčasťou ich prehliadky je aj obľúbená plavba na lodičkách po ponornej riečke Punkve. Vstupenky do jaskyne sú však často vypredané, nezabudnite si ich preto rezervovať vopred.
TIP: Pokiaľ patríte k adrenalínovým nadšencom, potom oceníte singletrailový chodník v 12 km vzdialených Jedovniciach. Tá leží pri 42 ha rozľahlého rybníka Olšovce a nájdete tu singletrailové trate troch obtiažností. Ďalšie športové vyžitie ponúka napríklad zapožičanie lodičiek alebo wakeboardového centra. Súčasťou areálu je aj kemp a reštaurácia, takže o vaše pohodlie tu bude určite dobre postarané.

TRASA: SKALNÍ MLÝN – KATEŘINSKÁ JESKYNĚ – MACOCHA – BALCARKA – SLOUPSKO -ŠOŠŮVSKÉ JESKYNĚ – PUNKEVNÍ JESKYNĚ – SKALNÍ MLÝN

Odkaz na mapu nájdete tu.

3.) BRNO – VIEDŇA (160 km)

Krajinou viníc a tradičných zvykov vás prevediete aj takmer 140 km dlhá cyklotrasa spájajúca hlavnú moravskú metropolu Brno a Viedeň. Zrejme vás príjemne prekvapí, že vás čaká prevažne povrch s minimom motorovej dopravy. Na trase budete míňať hneď niekoľko prírodných a historických pamiatok. Začiatok trasy je na „Prýgli“ (teda Brnenskej priehrade), ďalej pokračuje okolo hokejového svätostánku mesta Brna haly „Rondo“, až k nákupnému centru Olympia. Pokiaľ chcete svoju cestu začať inde, môžete využiť cyklobus, ktorý vás povezie na iný úsek trasy. Cyklotrasa je vedená pozdĺž rieky Svratky a na trase stretnete hneď niekoľko atrakcií pre malých i veľkých. V časti pretínajúcej mestskú časť Komárov môžete navštíviť miestny biotop, lezeckú stenu, minigolf, mestskú farmu alebo detské zábavné centrum Hopsálkov. Pri nákupnom centre Olympia na samom okraji Brna môžete zabaviť seba aj svoje deti vo vonkajšom parku. V časti cyklotrasy mimo Brna potom budete míňať výhľady a malebnú prírodu Modric, Židlochovíc, Ivane a cesta vás dovedie do samého srdca Pálavy - do obce Pasohlávky. Tu sa môžete osviežiť vo vodnej nádrži Nové mlyny (tzv. Mušovské jazerá), odporúčame však radšej zavítať do neďalekého Aqualandu Moravia, ktorý je najväčším aquaparkom v Českej republike. Ak chcete vyraziť aj za hranice susedného Rakúska, potom sa ponúka návšteva termálnych kúpeľov Laa. Čo stojí za návštevu v samotnom hlavnom meste Rakúska by bolo na dlhší výpočet, takže o tom treba zase nabudúce. Ivane a cesta vás dovedie do samého srdca Pálavy - do obce Pasohlávky. Tu sa môžete osviežiť vo vodnej nádrži Nové mlyny (tzv. Mušovské jazerá), odporúčame však radšej zavítať do neďalekého Aqualandu Moravia, ktorý je najväčším aquaparkom v Českej republike. Ak chcete vyraziť aj za hranice susedného Rakúska, potom sa ponúka návšteva termálnych kúpeľov Laa. Čo stojí za návštevu v samotnom hlavnom meste Rakúska by bolo na dlhší výpočet, takže o tom treba zase nabudúce. Ivane a cesta vás dovedie do samého srdca Pálavy - do obce Pasohlávky. Tu sa môžete osviežiť vo vodnej nádrži Nové mlyny (tzv. Mušovské jazerá), odporúčame však radšej zavítať do neďalekého Aqualandu Moravia, ktorý je najväčším aquaparkom v Českej republike. Ak chcete vyraziť aj za hranice susedného Rakúska, potom sa ponúka návšteva termálnych kúpeľov Laa. Čo stojí za návštevu v samotnom hlavnom meste Rakúska by bolo na dlhší výpočet, takže o tom treba zase nabudúce.

TRASA: BRNĚNSKÁ PŘEHRADA – RONDO – OLYMPIA BRNO – MODŘICE – IVAŇ – PASOHLÁVKY – HEVLÍN – THERMA LAA – VÍDEŇ 

Odkaz na mapu nájdete tu.

4.) STAZKA KRAJOM ANDRÉ (56 km)

Tiež náš ďalší tip na cyklovýlet podarenú vinorodou krajinou. Ostatne celý chodník je po víne tiež pomenovaný. André je totiž charakteristická odroda červeného vína, ktorá vznikla práve vo velkopavlovickej oblasti. Výlet tentoraz zahájime v Hustopečiach, kde sa ešte predtým, než šliapnete do pedálu, môžete pokochať v mandľových sadoch s rozhľadňou, ktorá je hneď na jej samotnom okraji. Jedná sa o najfotogenickejšie miesto v Českej republike v sezóne (júl – september) sem zavítajú tisíce návštevníkov. Ak sa chcete vyhnúť davom turistov, ale nechcete prísť o pohľad na Pálavu z výšin, odporúčame rozhľadňu nad susedné obce Starovičky, ktorá je hneď ďalším bodom výletu. A pretože výhľadov na Pálavu nie je nikdy dosť, aj tu sa môžete kochať z rozhľadne Slnečná alebo z romantického prostredia kaplnky Hradištek, známej predovšetkým z filmu Bobule. Zvyšok cesty späť do východiskového bodu výletu vedie cez obce Bořetice, Vrbice, Kobylí, Nemčičky, Horní Bojanovice a Kurdějov. Tu na vás dýchne tá pravá juhomoravská ľudová atmosféra, ktorú môžete ešte viac vstrebať na kopci Homole v Kobylí, kde pomerne nedávno vyrástol Chodník nad vinohradmi. Jedná sa o rozhľadňu vybudovanú v modernom štýle stúpacieho zatočeného mosta. Najmä západy slnka z tohto miesta vám zaručene vezmú dych.ktorú môžete ešte viac vstrebať na kopci Homole v Kobylí, kde pomerne nedávno vyrástol Chodník nad vinohradmi. Jedná sa o rozhľadňu vybudovanú v modernom štýle stúpacieho zatočeného mosta. Najmä západy slnka z tohto miesta vám zaručene vezmú dych. ktorú môžete ešte viac vstrebať na kopci Homole v Kobylí, kde pomerne nedávno vyrástol Chodník nad vinohradmi. Jedná sa o rozhľadňu vybudovanú v modernom štýle stúpacieho zatočeného mosta. Najmä západy slnka z tohto miesta vám zaručene vezmú dych.
TIP: 25.6.2022 sa tu už tradične koná akcia s názvom Expedícia Krajem André, kde môžete spomínanú trasu absolvovať so sprievodným programom. Počas celého dňa navyše vo všetkých obciach vínnej pivnice budú chutné otvorené a predaj miestnych vín.

TRASA: HUSTOPEČE – STAROVIČKY – VELKÉ PAVLOVICE – HRADIŠTĚK – BOŘETICE – VRBICE – KOBYLÍ – STEZKA NAD VINOHRADY – NĚMČIČKY – HORNÍ BOJANOVICE – KURDĚJOV – HUSTOPEČE

Odkaz na mapu nájdete tu.

5.) NÁRODNÝ PARK PODYJÍ (35 km)

Náš posledný tip na cyklotrasu po južnej Morave vás prevedie najmenším národným parkom v Českej republike - Podyjí. Jediným moravským národným parkom je možné na bicykli prechádzať iba po značených cykloturistických chodníkoch, ktoré vedú po lesných a poľných cestách a po bývalej asfaltovej komunikácii. Naše putovanie začína aj končí v centre tejto vinárskej podoblasti, v Znojme. Z mesta ležiaceho na ľavom brehu Dyje sa vydávame stúpaním okolo jeho mestských častí Konice a Popice. Odmenou nám môže byť výhľad na mesto aj vinohrady zo Špalkovej vyhliadky okolo ktorej prechádzame. Ďalej pokračujeme po rovinatej trase až k zjazdu k rieke Dyji, kde sa cez visutý most dostane na jej protiľahlý breh. Tu prechádzame jednou z najstarších a najvyhlásenejších európskych viníc Šobes. V letných mesiacoch je priamo tu možné niektoré šobeské vína ochutnať v stánku s drobným občerstvením. Tu môžete nabrať (alebo naopak stratiť

Odkaz na mapu nájdete tu.

Ať už na jižní Moravě vyrazíte kamkoliv, určitě nebudete litovat. V prostředí vinohradů hravě zapomenete na starosti všedních dnů, nezbývá než se vyhoupnout do cyklistického sedla a užít si radost z pohybu. A sdílená radost je radost dvojnásobná, proto nezapomeňte své zážitky sdílet s námi. Ať už hashtagem nebo označením na Instagramu nebo třeba posláním fotky na Facebook. Během měsíce června se navíc můžete zapojit do naší soutěžní cyklovýzvy #kilonakole a vyhrát parádní cyklistickou výbavu! 

Páčil sa článok?