Ako mi marhuľová mikina spríjemnila škótský jeseň

Lietadlo sa naozaj nepríjemne trasie a modlím sa, aby sme už pristáli. Niet sa čomu čudovať. Vydali sme sa totiž v polovici októbra poznávať Škótsko, napriek veľkému údivu všetkých okolo. V čase, kedy severnou Európou už vaňou studené vetry, krajina sa ponára do melanchólie a čarokrásnych farieb a vo vzduchu je cítiť nadchádzajúce zima. Avšak prvý krok do škótskeho jesene ma nerozhodilo - mám dobré vybavenie a hlavne našu novú mikinu.

Radosť mi robila už v lietadle. Niečo tak mäkkého a príjemného som na sebe už dlho nemala. Rozhodnem sa ju teda nosiť častejšie, než som pôvodne myslela. Svoju staršiu mikinu s obsahom vlny, ktorá ma doteraz nesklamala, ukladám do batohu.
V Edinburgu požičiavame camper van a vyrážame na západ. Škótsko sme sa totiž rozhodli spoznávať z relatívneho pohodlia obytnej dodávky a tešíme sa, že nám minimálne ušetrí balenia mokrého stanu. Prvé 3 dni naozaj výdatne prší. A pretože nie je predsa zlého počasia, ale zlého oblečenie, vyrážame pri prvej príležitosti na túry. Vďaka dobrej nepremokavé bunde mám mokré iba okraje kapucne a manžety na rukávoch. Mikinu však nemením, pretože ma vlhké časti nechladí a pomerne rýchlo aj uschnú. Čo ocením aj v prípade, kedy mi manžety oblizne Jelínek v dychberúcimi údolí Glen Coe :). Vedie tadiaľ vyhliadková trasa pozdĺž rieky Etive a mimochodom sa tu nakrúcala aj scéna z Jamesa Bonda Skyfall.

"Mikina s kapucňou zo značkového materiálu Tecnostretch firmy Pontetorto. Vrchná strana materiálu je hladká, vnútorná typu fleece. "

Tam a zase späť, vidieť, ako je veľký svet

Cestou na ostrovy Harris and Lewis sa počasie konečne umoudřuje. Na trajekte stojím na zadku a nemôžem sa nabažiť pohľadu na vzďaľujúce sa pevninu. Neutíchajúci vietor ma vďaka vyššiemu tvarovanému golieri vôbec nevadí, v prípade potreby môžem hlavu schovať v kapucni. Západné Hebridy nám veľa pripomínajú Island. Rovnako ako tam, aj tu môžete ísť pol hodiny prázdnu krajinou, sledovať zátoky, mraky tvoriaci roztodivné obrazce a nestretnúť ani jediné auto.

"Tecnostretch vyniká tepelno-izolačnými vlastnosťami, výbornou tvarovou stálosťou a rýchlym odvodom potu. Rukávy a dolný kraj mikiny sú lemované manžetou, golier je anatomicky tvarovaný a kapucňa voľnejší. "
Mikinu na pár dní vymením a na treky po ostrove Skye, späť na pevnine, si lebedím vo svojej starej obľúbenej. Cestou na preslávenú North coast 500 marhuľku opäť vyťahujem z kufra a som naozaj milo prekvapená. Hoci vyzerá pokrčený (nijako chudé som ju neskladala), na mňa sa okamžite krásne natiahne a vyrovná. Takže technoložka ohľadom materiálu zase nekecal J. North Coast bohužiaľ nestíhame prejsť celú. Náš pobyt v Škótsku sa totiž skracuje, rovnako ako sa pomaly skracuje každý deň pred blížiacou sa zimou. Späť sa vraciame cez Lochnnes, kde ku sklamaniu všetkých nevidíme ani rybu, nieto príšeru. Posledný deň v Edinburgu mám z mikcie opäť radosť. Stačí vymeniť outdoorové nohavice za jeansy a dostanem skvelý model do mesta. Nikto nemá šancu spoznať, že som strávila 12 dní vo škótskej divočine.

Za liter moc?

Musím sa priznať, že ma mikina milo prekvapila. Pôvodne som si hovorila, že ako fajn mikina do mesta, do práce ... no jednoducho street štýl. Navyše som si sama s výberom farby nebola veľmi istá a hovorila si, či mi bude marhuľová slušať. Že ma ale tak nadchne, podržia a budem sa v nej cítiť skvele v mizernom počasí, v meste, divočine aj pustatine, to som nečakala. Teraz mám jasno. Mikina sa stane stálou súčasťou mojich výprav za hranice (mojich) všedných dní.
Iva (výška 178 cm, testovaná veľkosť M)

  • Plusy

+ Príjemný, mäkký a rýchloschnúci materiál
+ Zvýšený tvarovaný golier, ktorý chráni napríklad pred vetrom
+ Dobre padnúci strih
+ Skvelá farba

  • Mínusy

- šnúrky od kapucne vejú vo vetre
- nebudete ju chcieť zložiť

Páčil sa článok?