10 tipov na netradičné novoročné predsavzatie, ktoré bude radosť dodržiavať

Nový rok je pre mnohých štartovacou čiarou pustiť sa s vervou a odhodlaním do niečoho nového. „Začnem cvičiť a jesť zdravo, aby som schudol/a a tiež sa prestanem toľko stresovať!“. Veľkým nadšením to 1. januára začína, značným sklamaním to za pár dní, pri silnej vôli za pár týždňov, končí. Čo tak sa tentokrát vyhnúť klišé a skúsiť netradičné novoročné predsavzatia, ktoré radi a poctivo dodržíte? Máme pre vás 10 tipov na športové výzvy, ktoré vám náladu rozhodne nepokazia!

1. Zúčastním sa čo najviac pretekov!

Pozor! Hneď po novom roku začínate so zimnou časťou sezóny. Zjazdové lyžovanie, rýchlokorčuľovanie, biatlon, bežecké lyžovanie - váš program bude naozaj nadobudnutý. Nezabudnite si svedomito rozvrhnúť vysielacie časy, nastavte svoj gauč do polohy športového režimu, ovládač majte neustále v bezprostrednej blízkosti a nezabudnite ani na pravidelný pitný režim!

2. Budem viac spať!

Stanovte si za cieľ spať aspoň 12 hodín denne, vrátane krátkych odpočinkov po jedle. Bude to chcieť určitú dávku sebazaprenia, ale výsledný pocit sa pri pravidelnom opakovaní čoskoro dostaví!

3. Vypilujem beh cez prekážky k dokonalosti!

V rámci tréningu odporúčame zamerať sa na päť základných fáz. Neskĺznuť na autíčku, prejsť mínové pole s lego stavebnicou, ovládnu svoj zlosť pri šliapnutí na hranu kocky, nájsť stratenú hračku v čo najkratšom čase a naučiť sa brať nekonečnú slučku detských piesní ako formu motivácie, nie dôvod na vyhľadanie odbornej pomoci.

 

4. Zlepším si osobný rekord!

Krása tohto predsavzatia tkvie v jeho rozmanitosti. Môžete sa tak sústrediť na progres v čomkoľvek, čo je vám blízke. Pasívne športovanie, spánok alebo čas, kedy s veľkým sebazaprením vydržíte necvičiť.

5. Konečne začnem zdvíhať železné kotúče!

Všade čítate, aký je silový tréning dôležitý pre formovanie postavy, ale zároveň je nutné odhadnúť svoje možnosti a začínať pozvoľna? Pokrievky na hrnci ich javia ako ideálny variant, len nezabudnite rozložiť váhu do oboch končatín. Čím pravidelnejšie budete posilňovať, tým rýchlejšie sa dostaví rast. Ak rast svalov, to zostáva otázkou!

 

6. Päťkrát týždenne potrénujem šprint!

Nie ste fanúšikovia behu alebo nemáte čas na dlhé, hodinové bežecké tréningy? Potom sú päťkrát týždenne, malé dávky šprintu vašou ideálnou tréningovou jednotkou. Začínajú presne pri konci vašej pracovnej doby a trasa vedie čo najkratšou cestou k vášmu autu.

7. Stanem sa majstrom v balení vecí na poslednú chvíľu!

Namiesto starostlivého plánovania si môžete sľúbiť, že sa stanete majstrom v balení na poslednú chvíľu. Dopredu vás môže hnať túžba prekonať svoj vlastný rekord z posledného odchodu na hory alebo predĺžený víkend na bicykloch.

8. Prejdem si všetky slovenské cyklotrasy!

Existujúca dĺžka cyklotrás v Českej republike je približne 3 500 kilometrov. Vieme, že sa jedná o poriadnu dávku kilometrov, ale prečo si dávať malé ciele! O to viac, keď môžete veľkú časť trasy prejsť pomocou Street View alebo panoramatickej mapy.

9. Začnem posilňovať svaly!

Tento rok sa zameriame na partie očí. Očné svaly sú skupinou svalov, ktoré umožňujú pohyb očí a zameranie zraku na rôzne objekty. Vašou úlohou preto bude vyberať vzdialené predmety na internete alebo v televízii a pozerať na ne bez toho, aby ste sa museli zdvihnúť z postele.

10. Vytuním svoj bicykel, aby sa stal najmodernejším prvkom našej domácnosti!

Namiesto toho, aby ste investovali do tréningu vašej kondície, zameriate všetku pozornosť a financie na vylepšenie vášho bicykla. Veľa vychytávok nakoniec síce vôbec neuplatníte, ale budete môcť konkurovať aj skutočným profíkom. Aj tu totiž platí pravidlo: Nie je dôležitý výkon, ale to, ako u neho vyzeráte!

 

Veríme, že vás istá dávka zveličenia pobavila a zároveň vás utvrdila v tom, že nie je potrebné s čímkoľvek novým začínať práve 1. januára. Kedykoľvek sa rozhodnete dosiahnuť konkrétny cieľ, myslite predovšetkým na to, že aj každý malý krok smerom k nemu, je krok správnym smerom. Buďte k sebe zhovievaví a stanovte si reálne ciele, ktoré pre vás budú motiváciou, nie dôvodom na sklamanie. Prajeme vám, aby ste v novom roku uskutočnili čo najviac krokov na ich naplnenie, zostali zdraví a šport vám prinášal predovšetkým radosť!

Páčil sa článok?