Výhody a úskalie života so zapáleným športovcom

Spoločné záujmy sú vo vzťahoch nielen nekonečným zdrojom tém k rôznym hovorom, ale zároveň aj základom pre spoločne strávený čas a vytváranie zdieľaných spomienok. Pokiaľ vás spája láska k pohybu, s najväčšou pravdepodobnosťou spoločne trénujete nielen vaše telá, ale aj pevnú vôľu, trpezlivosť a vzájomnú toleranciu. Prečo je športovec tým najlepším parťákom pre život a kedy je naopak spolužitie s ním balansovaním na hrane zdravého rozumu? Musíme vás varovať, že pokiaľ budete pokračovať v čítaní, najskôr narazíte na podobnosť s realitou vášho všedného dňa, ktorá rozhodne nie je náhodná. Pozitívom teda zostáva zistenie, že v tom určite nie ste sami.

1. HORY ŠPINAVEJ BIELIZNĚ
Nezáleží, či váš vyvolený holduje futbalu, behaniu, lyžovaniu alebo práve piluje hádzanie šípok. Ak všetkých partnerov športovcov na svete niečo zaručene spája, je to hora špinavej bielizne na zemi v kúpeľni, spálni, predsieni či kdekoľvek inde. V tom horšom prípade prepotené oblečenie odpočíva v taške až do predvečera ďalšieho tréningu a vašu lásku k športu potom pravdepodobne pocítia (doslova) aj susedia široko ďaleko.
Tip! Nezabudnite funkčné oblečenie prať vždy s láskou = na šetrný program a bez aviváže. Nie je väčšia pohromy, než zničenie šťastných treniek či tričká tesne pred pretekmi/zápasom!!! 

2. VOĽNÝ ČAS SA RIADI TRÉNINGOVÝM PLÁNOM
Napokon víkend = priestor len pre vás. Môžete ísť na výlet, ísť na koncert, tancovať, nakupovať alebo napríklad navštíviť kamarátov. Možností je toľko, že by jeden nevedel, čo si vybrať. Ale nevešajte hlavu, s plánovaním vám pomôže svätým písmom napísaný tréningový/športový plán. Kvôli svojej nemennosti spoľahlivo zavrhne väčšinu z aktivít a uľahčí vám tak vaše rozhodovanie. Voľba spoločne strávených chvíľ sa tak obmedzí na tie pri športovaní alebo na tie pri fandení na pretekoch/zápasoch. Zároveň to ale nie je nič, čo by vás mohlo rozhodiť, pretože „takového ste si partnera už predsa našli“.

3. DOVOLENÁ MUSÍ MÍT VŽDY SPORTOVNÍ VYŽITÍ

Na začiatok si poďme povedať, že all inclusive hotel a štrnásť dní nonstop ležania na lehátku pravdepodobne nebude to, ako bude chcieť zapálený športovec tráviť svoju dovolenku. Pôjde s vami na ňu veľmi rád, ale…! Destináciu a termín budete musieť pravdepodobne voliť v závislosti od počasia vhodného na daný druh športu, početnosti a vzdialenosti trás pre beh, bicykel alebo horské túry, fitness centra v rámci ubytovacieho zariadenia alebo blízko neho, a to všetko hlavne v termíne mimo hlavnej sezóny pretekov a zápasov, ako inak. Pozitívom pre nerozhodných jedincov opäť zostáva, že sa výber možností zúži na minimum.

4. PO ŠPORTOVOM NEÚSPECH SA NEHOVORÍ
Náladovosť ženy riadi hormóny, tú športovcovu výsledky a výkony. A ani neskúšajte pomyslieť na to, že je to predsa „len šport“. Je to ako so všetkým, na čom nám naozaj záleží. Predstavte si, že niekoľkokrát týždenne potíte krv, aby ste potom v daný moment podali čo najlepší výkon a prišla zaslúžená odmena v podobe pocitu víťazstva alebo úspechu. Lenže niečo je proti - vy alebo vaši spoluhráči nemáte svoj deň (nedajbože, keď ho nemá rozhodca), vaše telo vás nepočúva, ste unavení, zle ste sa vyspali, necítite sa dobre alebo je súper jednoducho lepší. Výsledok nie je podľa vašich predstáv a hľadáte príčinu. Ruku na srdce, kto by potom mal náladu riešiť starosti všedného dňa alebo chuť celú vec rozoberať takmer s elektronickou ceruzkou.
Tip! Povzbudzujúcim frázam ako: „Nabudúce to bude lepšie! Nič si z toho nerob! To k športu patrí!“ sa radšej vyhnite. V tomto prípade platí staré dobré mlčaťu zlato!

5. Z PARTNERA SA RÁZOM STÁVA TRENÉR
Tiež máte pocit, že športovci majú automaticky talent na akýkoľvek pohyb bez ohľadu na to, ktorému športu venujú najviac času? Nutné sa potom zmieriť s tým, že ich výkonom sa len ťažko vyrovnáme. Ak k tomu pridáme ešte rozdiely medzi mužmi a ženami, nie je sa o čom baviť. Pri spoločnom športovaní by potom mal byť prioritou spoločne strávený čas a zábava, prehnané súperenie v tomto prípade väčšinou nie je na mieste. Muži sú vo všeobecnosti tiež viac orientovaní na výkon a majú tendencie svoje športové výkony merať a porovnávať. Pokiaľ teda napríklad vyrazíte na spoločný výbeh, vedzte, že vidieť po väčšinu času vzďaľujúci sa chrbát svojho partnera, je úplne v poriadku.
Tip! Aj tu platí, že mlčať zlato. Najmä v prípadoch, keď váš partner športuje pre zábavu. Používať potom vety ako: „Poď, stiahni ten ďalší kilák pod 5 minút! To dáš, to nie je zase tak ťažký!“ nemusí byť takou motiváciou, akou boli pôvodne myslené.

6. NAJLEPŠIA INVESTÍCIA NAŠICH ÚSPOR JE DO ŠPORTOVEJ VÝBAVY
Pokiaľ v sebe športovec prebudí vášeň pre nejaký šport a myslí to s ním naozaj vážne, postupne si začne zisťovať viac informácií o technike a tiež hľadať rady, ako sa v danom športe čo najviac zdokonaliť. Začne „tuniť“ svoju výbavu, ktorá by síce mohla konkurovať profi športovcom, čo sa o samotných výkonoch povedať nedá. Takáto výbava často nie je otázkou pár korún, argumentom pre jej obstaranie ale najčastejšie býva napríklad bezpečnosť a tomu sa ťažko odporuje. O to viac vo chvíli, keď vôbec neviete, ktorá bije.

Tip! Jednou z najlacnejších športových variantov je bezpochyby beh. Nepotrebujete drahé vybavenie ani členstvo v telocvični, stačí pár kvalitných športových topánok, vhodné oblečenie a môžete vyraziť behať kedykoľvek a kamkoľvek.

7. ŠPORTOVCI SÚ NAJLEPŠÍ PARŤÁCI PRE ŽIVOT
Posledným, za to najdôležitejším bodom je, že ťažko hľadať lepšieho partnera do života, než je ten so srdcom športovca. Jeho disciplína a odhodlanie je niečo, čo oceníte aj v každodennom živote, jeho súťaživosť totiž môže často namotivovať k lepším výkonom aj vás. Okrem fyzickej sily športovci často rozvíjajú aj silné mentálne vlastnosti, ako je vytrvalosť, odolnosť voči stresu a schopnosť udržať si pozitívne myslenie. Ruka v ruke s pohybom ide aj zdravý životný štýl a s istou dávkou zveličenia teda možno povedať, že váš život po boku športovca bude plný výziev a odhodlania na ceste k zdravšiemu ja.

Páčil sa článok?