Hybridná bunda BIRELA: Test odolnosti v českých horách

Pokiaľ existuje niečo, čo vám poskytne všestrannosť pri vonkajších aktivitách v každom počasí, potom sú to rozhodne hybridné bundy. V našej ponuke dostávajú zaslúžený priestor, a preto nás zaujímalo, ako obstojí dámska hybridná outdoorová bunda BIRELA v zimných podmienkach českých hôr. Testovať ju vyrazila Katka, ktorá k tomu má ako skúsená milovníčka hôr určite čo povedať.

AKO OBSTÁLA BUNDA BIRELA V TERÉNE?
Prvýkrát som bundu BIRELA vzala na výstup na Veľký Javorník v Beskydách. Bolo čerstvo nasnežené, teplota okolo 3,5 ° C, ale počasie na výstup bol sychravé. Pod bundou som mala saciu vrstvu v podobe seamless termo trička RIKA a na ňom ešte vlnenú košeľu od jednej nórskej značky. Po chvíli chôdze do kopca som vlnenú košeľu dala bokom av pohode mi stačilo iba termo tričko a bunda. Vzhľadom na to, že maličko pršalo aj snežilo, ocenila som najmä kombináciu izolačného a softshellového materiálu. Kvapky vody držali na softshellu bez toho, aby sa vsiakli dovnútra av bunde mi bolo celý čas krásne teplíčko.


Okrem toho so mnou absolvovala aj výstup na Snežku. Podľa predpovede hlásili nepriaznivé počasie, ale mali sme šťastie a už pri príchode do Pece pod Sněžkou na nás pozerala modrá obloha. Ľahko fúkalo a teplota bola - 2 °C. Hore bolo úplné bezvetrie a neboli tu žiadni ľudia, čo sa na Snežke bežne nestáva. Mali sme preto veľa času kochať sa nádhernou inverziou a urobiť aj krásne fotografie. Po dlhšom státí na vŕšku som sa musela priobliecť.
Čo sa týka využitia bundy BIRELA v Nórsku, sú tu trochu iné teploty ako v Česku. Párkrát som si bundu vzala na snowboard, pod snowboardovú bundu a napríklad aj na výstup pod horu Skogshorn, kedy bolo v Nórsku len mínus 5°C. Nemusela som toľko vrstviť av tomto prípade bunda poslúžila ako vrchná vrstva. Pokiaľ sa tu teploty pohybujú okolo mínus 30 °C, tak bunda musí byť približne tretia vrstva z celkových štyroch až piatich vrstiev.

Hybridné bundy sú navrhnuté tak, aby kombinovali rôzne druhy materiálov a technológií a vďaka nim poskytli všestrannosť na outdoorové aktivity v rôznych klimatických podmienkach. Často teda spájajú priedušné a vetruvzdorné materiály s izolačnými vrstvami tak, aby vám zaručili pohodlie aj ochranu pred nepriaznivým počasím.

AKO HODNOTÍM CELKOVÉ PREPRACOVANIE BUNDY?
Strih bundy je priliehavý, na telo, ale počas výstupu ma pri pohybe nijako neobmedzoval. Pod bundu je možné obliecť ešte ďalšie vrstvy. Ja si napríklad vystačila prevažnú časť výstupu na Sněžku len s termobielizňou, ale pokojne môžete vziať aj priedušnú mikinu alebo pulóver. Čo v sychravom počasí určite oceníte vy aj vaše obličky a chrbát, je predĺžený zadný diel a gumička, ktorú môžete stiahnuť spodný lem bundy.

DO AKÉHO POČASIA BY SOM BUNDU DOPORUČILA?
Vzhľadom na to, že sa jedná o športovú outdoorovú bundu, jej funkčné vlastnosti najlepšie využijete pri vonkajších pohybových aktivitách v chladnejšom počasí. Bundu by som okrem turistiky pokojne vzala všade, kde by som chcela mať istotu, že ma oblečenie udrží v teple a ochráni ma pred vetrom a vlhkom. Vďaka kombinácii materiálov by som sa určite nebála vonkajšieho športovania v premenlivom počasí. Turistika alebo pokojne aj prechádzky v prírode alebo v meste, keď mrholia a vonku sú chladnejšie teploty nie sú podľa mňa nič, s čím by si bunda neporadila.

VÝHODY : NEVÝHODY
+ predĺžený zadný diel
+ hybridná bunda
+ dostatočne veľké vrecká
+ kombinácia farieb


- krátke rukávy

HYBRIDNÁ BUNDA KLIMATEX BIRELA
Bunda BIRELA je spojením dvoch svetov. Spodná časť je vyrobená z priedušného softshellu, ktorý ako ochranný štít odoláva ako vetru, tak aj vode. Horná časť a rukávy sú zase z odolnej tkaniny so syntetickou výplňou, ktorá izoluje teplo vo vnútri a neprepúšťa tak ani náznak mrazivého vánku. Lemovanie rukávov a kapucňa do gumičky umožňuje spolu so sťahovaním spodného lemu dokonalé prispôsobenie vašej postave a zabráni nepríjemnému vkrádaniu chladu pod bundu. Na bokoch sú dve zipsové vrecká, ktoré poskytujú bezpečné úložisko pre vaše drobnosti. Nevyhnutnosťou na vonkajší pohyb sú samozrejme reflexné prvky, ktoré zvýšia vašu bezpečnosť pri zníženej viditeľnosti.

Páčil sa článok?