Ako spravne vrstviť funkčné oblečenie - 1. diel

Pokiaľ patríte medzi milovníkov horskej turistiky, pracujete v premenlivých klimatických podmienkach alebo ste jednoducho len radi v teple a suchu, určite pre vás nie je tzv. cibuľový systém obliekania žiadnou novinkou. Jednoducho povedané, ide o postupné vrstvenie tenkého oblečenia z rôznych materiálov tak, aby boli vždy čo najefektívnejšie využité jeho funkčné vlastnosti.

Už dávno totiž neplatí, že čím silnejšiu bundu máte, tým väčšie teplo vám je. Zároveň tiež nikdy neplatilo, že vás akékoľvek oblečenie zahreje. Aj ten najlepší kus oblečenia bude vždy izolovať „iba“ tú teplotu, ktorú VAŠE TELO samo vytvorí. Žiadnu ďalšiu. Aké pravidlá sa teda oplatí pri obliekaní dodržiavať, aby ste sa aj v tých najnáročnejších podmienkach cítili príjemne av pohode?


Prvou a zároveň najdôležitejšou otázkou, ktorú by ste si mali pred samotným obliekaním položiť je, kam a do akých klimatických podmienok sa chystáte. Na prechádzku mestom vsychravom počasí a na výlet do Himalájí zrejme nevyrazíte v rovnakom outfite :) Cibuľový systém všeobecne hovorí o 3 základných vrstvách oblečenia – sací, izolačný a ochranný. Každá z nich zaisťuje pre váš komfort odlišnú funkciu a vzájomne sa dopĺňajú. Pre celkový efekt je preto nutné dodržať spomínané poradie a ani jednu zvrstiev nevynechávať alebo nenahradzovať. 

1. SACIA VRSTVA

Teoreticky sa jedná o vašu druhú kožu, ktorá má za úlohu odvádzať telesnú vlhkosť od pokožky. Prakticky potom túto vrstvu poznáte skôr pod označením „termoprádlo“. Pri výbere sa zamerajte najmä na to, aby čo najlepšie priľnulo k vašej pokožke, prispôsobilo sa pohybu a bolo vám príjemné na dotyk. Vyberať môžete zo syntetických a prírodných materiálov alebo ich kombinácie. Pre úplný komfort potom odporúčame zaobstarať funkčnú bielizeň splochými švami, ktoré vás nebude nikde tlačiť a nebude dráždiť vašu pokožku. A to ocení snáď úplne každý! S výberom termobielizne vám pomôže tento článok.

2. IZOLAČNÁ VRSTVA

Potom, čo sacia vrstva odvedie svoju prácu, odovzdáva pomyselný štafetový kolík v podobe nazhromaždeného potu izolačnej vrstve. Jej úlohou je „poslať“ pot ešte ďalej a zároveň udržať optimálne telesné teplo. Či už sa bude jednať o mikinu, pulóver alebo sveter, vždy je teda najdôležitejšia priedušnosť materiálu. Ideálnou voľbou je podľa nás fleece, ktorý je ľahký, mäkký, priedušný, hrejivý a vodoodpudivý. Má teda všetko, čo má izolačná vrstva mať. Viac o druhej izolačnej vrstve zistíte v tomto článku.

2.-.3. SOFTSHELLOVÁ / HYBRIDNÁ VRSTVA

Ak nechceme nič ponechať na náhodu, môžeme využiť akýsi medzistupeň medzi druhou a treťou vrstvou. Jedná sa o softshellové alebo hybridné oblečenie, ktoré je priedušné, ale zároveň chráni proti vetru a dažďu. Na vnútornej strane je často jemný fleece, ktorýizoluje teplo a pomáha transportovať vlhkosť od prvej vrstvy. Pokiaľ vyrážame do prívetivejšieho počasia, môžeme softshellovú bundu využiť ako poslednú vrstvu oblečenia.

3. OCHRANNÁ VRSTVA

V prípade, že nám počasie práve nepraje a vonku prší, fúka vietor alebo sneží, je na čase využiť tretiu a nenahraditeľnú – ochrannú vrstvu. Pokiaľ na seba totiž v takom počasí nemáte oblečenie, ktoré neprefúkne, nepremokne, nepreprší a nepremrzne, ani zvyšné dve vrstvy vás nezachránia. Zároveň je nutné, aby bol materiál dostatočne priedušný a odviedol preč pot, ktorý si postupne všetky vrstvy odovzdávajú. Ak si pribalíte so sebou do batohu túto poistku, určite nebudete ľutovať. Viac o tretej vrstve nájdete v tomto článku.

Mať so sebou všetky vyššie spomínané vrstvy oblečenia je ale len polovica úspechu! Ponuka outdoorového oblečenia sa stále rozrastá, výrobcovia prichádzajú so stále novými a lepšími technológiami a vybrať si ten správny kúsok sa stáva stále väčším orieškom. V ďalších dieloch minisérie o outdoorovom oblečení sa preto zameriame na jednotlivé vrstvy, porovnáme výhody a nevýhody ponúkaných produktov a vyskúšame niektoré kúsky z dielne.

Páčil sa článok?