Nórska turistika s Káťou: trasy, vybavenie aj užitočné tipy

Káťu si možno pamätáte už z rozhovoru o jej ceste do Camino de Santiago. Pred viac ako rokom prepojila svoju vášeň na cestovanie a turistiku a presťahovala sa za prácou do Nórska. Od chvíle, kedy sem prišla, trávi svoj voľný čas prevažne objavovaním miestnych krás, a okrem pešej turistiky sa venuje aj snowboardingu, lezeniu na ferratách a paddleboardingu na tunajších jazerách. Spýtali sme sa jej na pár tipov, ktoré sa vám v krajine nekonečných turistických možností určite môžu hodiť. V rozhovore sa dozviete, kedy je v Nórsku najlepší čas na turistiku, aké vybavenie by vám tu určite nemalo chýbať a načerpáte tipy na najznámejšie aj menej známe treky po celom Nórsku.

1. Ako je to v Nórsku s turistikou v priebehu roka? Kedy je ideálny čas vyraziť sem za turistikou?
Nórsko ponúka fantastické možnosti pre turistiku po celý rok, každé ročné obdobie má svoje jedinečné kúzlo a aktivity.

  • Jar (marec - máj)

Jar v Nórsku začína neskôr ako vo väčšine európskych krajín. V marci môže byť stále dosť snehu, najmä na severe av horách. Koncom jari sa začínajú rozkvitať kvety a teploty sa zvyšujú. Jar je ideálna pre sledovanie prebúdzajúcej sa prírody. Nižšie položené turistické trasy sa začínajú otvárať a podmienky na pešiu turistiku sa zlepšujú. Skialpinizmus je populárny až do konca mája.

  • Leto (jún - august)

Leto je najlepším obdobím pre turistiku v Nórsku. Dni sú dlhé, obzvlášť na severe, kde zažijete polnočné slnko. Teploty sú príjemné, obvykle medzi 15-25 °C. V lete sú otvorené všetky turistické trasy, vrátane tých v národných parkoch a vysoko v horách. Je ideálny čas na kempovanie, pešiu turistiku, horskú cyklistiku, lezenie a ďalšie outdoorové aktivity. Populárne trasy ako Trolltunga, Preikestolen a Besseggen sú v tomto období plné turistov.

  • Jeseň (september - november)

Jeseň je obdobím farebnej krajiny a postupného ochladzovania. September môže byť stále veľmi príjemné, ale v októbri a novembri sa počasie stáva nepredvídateľným. Jesenná turistika ponúka nádherné scenérie s jesenným lístím. Vysokohorské trasy môžu byť už ťažšie prístupné kvôli snehu, ale nižšie trasy sú stále skvelé pre pešiu turistiku a fotografovanie.

  • Zima (december - február)

Zima v Nórsku je studená a zasnežená, najmä vo vnútrozemí a na severe. Teploty môžu klesať hlboko pod bod mrazu. Zima je ideálna pre zimné športy. Turistika v tradičnom slova zmysle je obtiažna, ale skitouring, bežecké lyžovanie, snežnice a snowboard sú skvelými alternatívami. Na severe môžete tiež zažiť polárnu žiaru.

Najlepšia doba pre pešiu turistiku v Nórsku je teda počas letných mesiacov (jún - august), kedy sú trasy najlepšie prístupné a počasie je najstabilnejšie. Pokiaľ preferujete menej turistov a zvládnete chladnejšie podmienky, september je tiež vynikajúcou voľbou. Každé ročné obdobie má v Nórsku čo ponúknuť, či už ste nadšenec letnej turistiky alebo milovník zimných športov.

Najlepšia doba pre pešiu turistiku v Nórsku je teda počas letných mesiacov (jún - august), kedy sú trasy najlepšie prístupné a počasie je najstabilnejšie.

2. Aká výbava nesmie chýbať v tvojom šatníku a aké sú tvoje osobné skúsenosti s funkčným oblečením v náročných podmienkach? Čo sa ti osvedčilo z testovaných Klimatex vecí?
V mojom šatníku nesmie chýbať niekoľko kľúčových kúskov funkčného oblečenia, ktoré sú nevyhnutné pre pohodlnú a bezpečnú turistiku v náročných podmienkach, aké často zažívam v Nórsku. Tu je zoznam toho najdôležitejšieho:

Funkčná spodná bielizeň: Kvalitná spodná bielizeň, ktorá odvádza pot od tela, je základom pre pohodlie. Preferujem merino vlnu, ktorá je nielen teplá, ale aj príjemná na nosenie a nezapácha ani po dlhšom nosení.

Funkčné tričká: Rýchloschnúce a priedušné tričká z materiálov, ako je polyester alebo merino vlna, sú nevyhnutné pre každú túru. Všetky KLIMATEX tričká, ktoré som vyskúšala, ako napríklad VATINA alebo RANIA, sú veľmi príjemné a rýchlo suché, občas sa v nich ale trochu cítim (možno to chce aj lepší deodorant :-D).

FUNKČNÁ SPODNÁ BIELIZEŇ FUNKČNÁ TRIČKÁ

Fleecová mikina alebo ľahká izolačná bunda: Fleecová mikina je skvelá pre miernejšie podmienky, zatiaľ čo izolačná bunda je perfektná do chladnejších podmienok. Mala som možnosť vyskúšať hybridnú bundu BIRELA, mikinu LUMIEL, ale úplne najradšej mám mikinu CHIARA, ktorú už mám naozaj dlho a beriem ju všade so sebou. Za mňa vyhráva ako jeden z mojich najobľúbenejších kúskov :-)

Šortky alebo legíny: Napríklad šortky FIDA sú ideálne pre teplejšie dni, kedy potrebujem maximálnu voľnosť pohybu a rýchle schnutie. Naopak legíny DANAE, 7/8 legíny EUNICE alebo JENNY poskytujú aj príjemný tepelný komfort pri nižších teplotách, či už sa jedná o krátke alebo dlhé túry.

OUTDOOROVÉ ŠORTKY A LEGÍNY   OUTDOOROVÉ MIKINY   OUTDOOROVÉ BUNDY

Nepremokavá a priedušná bunda: Gore-Tex alebo iný podobný materiál je nutnosťou na ochranu pred dažďom a snehom. Kvalitná nepremokavá bunda by mala mať kapucňu a dostatok vreciek. Na nórsky dážď som si zaobstarala technickú bundu od populárnej nórskej značky, prípadne môžem poradiť alebo odporučiť na mojom Instagrame @_katie_kad. A samozrejme perie je ideálne ako celoročná bunda v Nórsku. Aj v lete ju tu na seba často obliekam.

Ďalšie vybavenie: Košele: V Nórsku som si zamilovala nosenie bavlnených alebo merino košieľ, sú príjemné a vyzerajú cool. Čiapky a rukavice: Na ochranu pred chladom. Merino vlna alebo syntetické materiály sú ideálne. Nákrčník alebo šatka: Pre extra ochranu krku a tváre pred vetrom a chladom. Kvalitné ponožky: Investície do dobrých turistických ponožiek z merino vlny alebo syntetických materiálov, ktoré znižujú trenie a udržujú nohy v suchu. Pevné turistické topánky: Vodeodolné a dobre padnúce topánky sú kľúčové pre bezpečnosť a pohodlie na túrach.

DOPLNKY NA OUTDOOR

Tip! Káťa testovala hybridnú bundu BIRELA aj v podmienkach českých hôr. Prečítajte si ako obstála!

3. Ako sa Nóri obliekajú na outdoorové aktivity a aké materiály sú u nich populárne?
Nóri sa pri outdoorových aktivitách riadia princípom vrstvenia oblečenia, ktorý zahŕňa tri základné vrstvy. Je tu veľmi populárna merino vlna, ktorá dokáže regulovať teplotu, odvádzať vlhkosť a je odolná proti zápachu.

4. Prezraď nám tipy na tri tvoje obľúbené treky, ktoré by si v Nórsku všetkým odporučila?
Nórsko ponúka nespočet nádherných miest pre turistiku, a aj keď je ťažké vybrať len tri, tu sú moje osobné obľúbené treky, ktoré by som všetkým odporučila:

Besseggen

Trek Besseggen sa nachádza v národnom parku Jotunheimen a je jedným z najznámejších trekov v Nórsku. Trasa vedie pozdĺž hrebeňa medzi jazerami Gjende a Bessvatnet, ktoré majú rôzne farby vody. Trek je dlhý asi 14 kilometrov, s prevýšením okolo 900 metrov. Trek je stredne náročný a trvá 6-8 hodín. Zaujímavosťou na tomto treku sú dve jazerá, ktoré sú v inej nadmorskej výške, a tak majú každé inú farbu.

 

Hanakamb

Tento trek je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú úžasné výhľady a nezabudnuteľné zážitky v nórskej prírode. Nájdeme ho v blízkosti mesta Odda, v oblasti Hardangerfjord, západné Nórsko. Je dlhý približne 10-12 kilometrov (tam a späť), s prevýšením okolo 800 metrov. Trek je stredne náročný a trvá okolo 5-6 hodín. Tento trek nie je tak známy ako Trolltunga, takže si môžete užiť pokojnejšie a viac osobný zážitok. Cestou na vrchol alebo z vrcholu sa môžete osviežiť v jazere. Na vrchole sa vám otvorí dych vyrážajúci výhľad na Hardangerfjord.

 </p

Oksen

Trek na Oksen v oblasti Hardangerfjord je jedným z menej známych, ale napriek tomu úchvatných turistických cieľov v Nórsku. Oksen ponúka nádherné výhľady na Hardangerfjord a na všetky jeho štyri ramená a výhľady na okolité hory. Trek je dlhý približne 9 km, s prevýšením okolo 1000 metrov. Trasa je náročná a trvá približne 5 hodín.

 

A ak nepoznáte TOP 3 celého Nórska, potom je to Trolltunga, Preikestolen a Kjerag.

5. Máš nejaké tajné tipy, ktoré sa v sprievodcoch nenájdu, ale rozhodne stojí za to ich navštíviť?
Nórsko je plné skrytých pokladov, ktoré nie sú vždy spomenuté v sprievodcoch, ale rozhodne stoja za návštevu. Keď som bola v Nórsku v roku 2019, tak som objavila napríklad jaskyňu Trollkirka, ktorá sa ale najskôr už stala populárnou, pretože keď sme teraz išli okolo, už tam bolo vybetónované parkovisko. :-( Takže moje tajné tipy zostanú utajené. Ale treba jedným z menej známych trekov treba ten okolo jazera Bondhusvatnet. A tiež by som odporučila Vesterály, ktoré sa nachádza vedľa Lofot (najpopulárnejšie a najnavštevovanejšie miesto v Nórsku), rovnako tak ako Trolltunga a Preikestolen . Malá rada, ako nájsť menej známe miesta - Google maps a Street view.

6. Napríklad Švédi sú známi svojou uzavretosťou pred cudzincami. Ako to vnímaš v Nórsku?
V Nórsku je vnímanie cudzincov a ich interakcie s miestnymi ľuďmi všeobecne otvorenejšie a priateľskejšie ako vo Švédsku. Nórska kultúra zvyčajne kladie dôraz na úctivosť, zdvorilosť a rešpekt k ostatným, čo sa prejavuje aj v komunikácii s cudzincami. Nórske spoločnosti sú často otvorené a priateľské voči turistom a prisťahovalcom, najmä v turisticky atraktívnych oblastiach, ako sú fjordy a horské strediská.

Napriek tomu, že Nory môže na prvý pohľad zdobiť trochu zdržanlivosť alebo rezervovanosť, jedná sa často o prirodzený výraz ich osobného priestoru a súkromia, skôr než o nedostatok záujmu o interakciu s cudzincami. Akonáhle sa nadviaže kontakt a prejaví sa zdvorilosť a rešpekt k miestnym zvyklostiam a kultúrnym normám, môžete očakávať príjemnú a priateľskú atmosféru.

7. Ako je to v Nórsku s postojom k športu, turistike a pobytu v prírode?
Šport je v Nórsku veľmi populárny a má významný vplyv na životný štýl obyvateľov. Medzi najobľúbenejšie športy patrí lyžovanie (bežecké, alpské aj skoky na lyžiach), biatlon, futbal, cyklistika, turistika, rybárčenie a plávanie. Ľudia v Nórsku trávia veľa času vonku, najmä v zimnom období, keď sa mnoho z nich venuje lyžovaniu a snowboardingu. V lete potom obľubu získavajú outdoorové aktivity ako horská cyklistika, turistika v horách, behanie, jazda na kajaku, paddleboarding na jazerách a rybárčenie. Šport nie je len záležitosťou rekreácie, ale je súčasťou národnej identity a kultúrneho dedičstva Nórska. Vďaka prírodným podmienkam majú Nóri skvelé príležitosti pre športové aktivity a často ich využívajú ako spôsob relaxácie a udržania fyzickej kondície.

8. Aké sú tvoje ďalšie (nielen) turistické plány v Nórsku?
Rada by som sa opäť chcela viac venovať foteniu a aj mi v poslednej dobe napadlo robiť cestovné itineráre po Nórsku na mieru. Niekoľkokrát som taký plán robila pre seba a nedávno som robila plán aj kamarátovi. To je jedna z vecí, ktorá ma veľmi baví robiť pre ostatných ľudí :) Takže keby niekto chcel itinerár na mieru, pokojne sa mi môže ozvať, a nemusí ísť len o Nórsko.

A inak ďalším plánom v Nórsku je preskúmať viac menej známe oblasti a menej navštevované miesta, ktoré skrývajú svoje vlastné kúzlo a prírodné krásy. V Hemsedale, kde žijem, je letná výzva 22 vrcholov. Takže rada by som to za toto leto stihla, pokiaľ to počasie dovolí. Teraz som si tu navyše našla skvelého parťáka, s ktorým toto všetko môžem podniknúť a určite sa s ním rada zameriam aj na jeho (nielen) turistické plány. Spoločne sme na prelome mája a júna podnikli cestu až na úplný sever – Nordkapp. Navštívili sme množstvo krásnych miest, kam som so sebou vzala aj Klimatex.

Nórsko mi dalo nespočetné množstvo príležitostí pre športové aktivity a neustále ma inšpiruje k objavovaniu nových dobrodružstiev. Rada by som v budúcnosti vyskúšala aj horskú cyklistiku, najmä v oblasti Hemsedal, kde žijem. Táto oblasť je pre cyklistiku ako stvorená a už sa teším, až sa na bicykli vydám preskúmavať miestne traily.

Špeciálne pravidlá, ktoré sa hodia v Nórsku poznať:
Allemannsretten (právo voľného prístupu)

V Nórsku existuje právo voľného prístupu k prírode, známe ako "allemannsretten". To znamená, že máte právo chodiť, táboriť a zbierať lesné plody takmer kdekoľvek, za predpokladu, že rešpektujete prírodu a majetok ostatných. Mali by ste sa držať niekoľkých zásad ako sú: nenechávať po sebe žiadne odpadky, rešpektovať súkromie obyvateľov a udržiavať odstup od ich domov i záhrad a táboriť kdekoľvek, pokiaľ sa nachádzate aspoň 150 metrov od najbližšieho obydlia.

Bezpečnostné pravidlá a odporúčania

Pripravte sa na zmeny počasia: Nórska príroda je krásna, ale počasie sa môže rýchlo meniť. Vždy buďte pripravení na dážď, chlad a vietor, aj keď predpoveď počasia vyzerá priaznivo.

Informujte niekoho o svojich plánoch: Ak sa vydávate na dlhšiu túru alebo do odľahlejších oblastí, informujte niekoho o svojich plánoch a predpokladanom čase návratu.

Rešpektujte značenie trás: Nórska turistická asociácia (DNT) udržuje rozsiahlu sieť značených trás. Rešpektujte značenie a neodbočujte z vyznačených trás, aby ste sa vyhli strate alebo nebezpečenstvu.

Zvyklosti a ohľaduplnosť

Dodržujte ticho a pokoj: Nóri veľmi oceňujú ticho a pokoj prírody. Snažte sa byť čo najtichšie, aby ste nerušili ostatných turistov a divokú zver.

Ústretnosť k ostatným turistom: Pozdravte ostatných turistov, ktorých stretnete na ceste. Je to bežná prax a prejav zdvorilosti. V Nórsku je to pozdrav Hei hei a keď niekomu chcete popriať šťastnú cestu, tak je to God tur [Gud túr].

Rešpektujte divokú zver: Nerušte a nekŕmte zvieratá. Sledujte ich z bezpečnej vzdialenosti a nezanechávajte po sebe odpadky, ktoré by ich mohli lákať.

Zanechajte miesto lepšie, než ste ho našli: Vždy sa snažte po sebe upratať a ak vidíte odpadky, ktoré niekto iný zanechal, vezmite ich so sebou a zlikvidujte správnym spôsobom.

Špeciálne značenie a navigácia

Červené "T" značky: Trasy značené červeným "T" sú veľmi obľúbené a dobre udržiavané turistické trasy, ktoré sú spravované Nórskou turistickou asociáciou (DNT).

Kamenné mohyly (Cairns): Na horách sú často cesty značené kamennými mohylami, ktoré pomáhajú navigácii v oblastiach, kde nie je možné použiť klasické značenie.

DNT chaty: Po celom Nórsku je sieť chat DNT, ktoré môžu turisti využiť na prespanie. Niektoré chaty sú otvorené a voľne prístupné, iné vyžadujú rezerváciu alebo členstvo v DNT.

Dodržiavanie týchto pravidiel a zvyklostí vám zaistí bezpečný a príjemný pobyt v nórskej prírode a zároveň pomôže chrániť túto krásnu krajinu pre budúce generácie.

Páčil sa článok?