Ako sa obliecť na bežky

Bežecké lyžovanie je snúbením pohybu, pokoja a kúzelnej zimnej krajiny. Je teda zároveň ideálnym spôsobom, ako uniknúť od každodennej reality a načerpať energiu na čerstvom vzduchu. Dôležitým predpokladom celkového zážitku aj samotného športového výkonu je potom pocit pohodlia, ktorý vám môže zaistiť funkčné oblečenie. V nasledujúcich odsekoch vám dáme návod, ako sa obliecť na bežky od hlavy až po päty! Preberieme podstatné vlastnosti každej z vrstiev správneho bežkárskeho outfitu, pridáme tipy na Klimatex produkty z XCT kolekcie a na záver aj zopár vychytávok, ktoré sa môžu v bežkárskej stope stopercentne hodiť.

KĽÚČOM K ÚSPECHU JE SPRÁVNE VRSTVENIE

Správne vrstvenie oblečenia neodmysliteľne patrí ku každému zimnému športu. Jednotlivé vrstvy majú svoju nezastupiteľnú rolu a dohromady potom tvoria dokonalý systém ochrany pred nepriazňou počasia aj v optimálnej regulácii telesnej teploty. Spoľahlivo sa postarajú o vaše pohodlie efektívnym odvodom potu pri náročnom stúpaní alebo udržaním telesného tepla počas rýchlych zjazdov. Jednoduchou reguláciou počtu vrstiev vám zároveň poskytnú možnosť prispôsobiť svoj outfit aktuálnemu počasiu aj intenzite pohybu. Podrobne sme sa každej z vrstiev venovali v štvordielnej sérii článkov o vrstvení funkčného oblečenia, kde tak nájdete ucelený návod na výber správnej sacej, izolačnej i ochrannej vrstvy s ohľadom na počasie aj úroveň športovej aktivity.

Základom správneho bežkárskeho outfitu je termobielizeň, ktorá odvedie pot do ďalšej vrstvy a udrží teplo pri tele. Pri jazde do kopca sa najskôr zahrejete, preto sa oplatí mať dostatočne priedušnú poslednú vrstvu, ktorá vás však pri zjazde zároveň ochráni proti studenému vetru.

TERMOPRÁDLO AKO DRUHÁ KOŽA

Pokiaľ sa chystáte kupovať termobielizeň do bielej stopy, je nutné pri výbere myslieť na to, že sa počas pohybu veľmi pravdepodobne zapotíte a budete sa pohybovať v chladnejších, vonkajších teplotách. Kľúčovou vlastnosťou termobielizne teda bude schopnosť odviesť pot do ďalšej vrstvy oblečenia a vás ponechať v suchu a predísť tak riziku ofúknutia studeným vetrom a nežiaducemu prechladnutiu. Ďalšou výhodou termobielizne je, že dokáže efektívne udržať teplo, ktoré vaše telo vyprodukuje a poskytnúť vám tak potrebný tepelný komfort. Odporúčame preto vyberať termobielizeň zo syntetických materiálov (polyester, polyamid), ktoré perfektne schnú av kombinácii s bezšvovou technológiou obopnú vaše telo a stanú sa doslova vašou druhou kožou.

VÝHODY HYBRIDNÝCH A SOTSHELLOVÝCH BUND ALEBO ZBALITEĽNÝCH VIEST

Druhú, prípadne tretiu vrstvu volíme vždy podľa počasia a náročnosti plánovanej trasy. Pokiaľ sa vonkajšia teplota pohybuje nad nulou, pravdepodobne si vystačíte bez strednej, izolačnej vrstvy v podobe fleecovej mikiny. Tá spoľahlivo udržuje teplo, ktoré oceníte pri pohybe skôr v mrazivejších teplotách. Izolačnú funkciu môžu čiastočne zastúpiť softshellové bundy, na ktoré je zároveň spoľah aj v premenlivom počasí. Mierny dážď, sneh alebo vietor k telu neprepustia, za to prebytočnú vlhkosť od tela odvedú na jedničku. Rovnako ako na beh, sú skvelým variantom pre bežecké lyžovanie aj hybridné bundy VIRGIN a DABEN. Zateplené časti na prednom diele ochránia citlivé partie pred chladom a pružný materiál vo zvyšku bundy zároveň neobmedzí váš pohyb. Oproti hybridným bundám určeným na beh však majú syntetickú výplň aj v časti rukávov a vy tak môžete v teple svišťať vetrom ako o závod. Pokiaľ by sme vám mali odporučiť jednu vec, ktorá nesmie chýbať vo výbave žiadneho bežkára, budú to jednoznačne naše zbaliteľné vesty ELFI a ORIN. Nielen, že sú ideálnou voľbou na jar, ale môžete byť vždy pripravení na neočakávané zmeny počasia bez toho, aby ste potrebovali ďalšiu vrstvu alebo preťažovali svoj batoh. Keď teplota klesne alebo pred vami bude zjazd proti chladnému vzduchu, bude vesta vaša skrytým esom v rukáve.

VSAĎTE NA WINPROOF KALHOTY, ZATEPLENÉ LEGÍNY NEBO PROŠÍVANÉ SUKNĚ

Stejně jako u vrchní poloviny těla, je i při výběru kalhot či legín potřeba myslet na to, aby byla přední část těla chráněna před chladem a zároveň vás oblečení nijak neomezovalo v pohybu. Windproof kalhoty LAMUR mají na předním díle softshell s hřejivým fleecem uvnitř, ten je zároveň dostatečně pružný a nebude vás tak nijak limitovat. Kalhoty můžete také kombinovat s termoprádlem pro ještě lepší tepelnou izolaci.

Legíny jsou pak skvělou volbou pro ty, kteří upřednostňují těsnější střih a větší volnost pohybu. Stejně jako kalhoty jsou na přední části opatřené větruodolným materiálem, takže se nemusíte bát štiplavého chladu. Pro dámy, které se chtějí na běžkách cítit příjemně a zároveň skvěle vypadat je tu navíc prošívaná sukně MEDA, která se postará o jejich pohodlí během běžkování i po jeho skončení.

NEZABUDNITE NA PRAKTICKÉ DOPLNKY

Ten pocit, keď vám v zime mrznú prsty alebo uši! Chladné pripomenutie toho, prečo sa oplatí nepodceňovať ani zdanlivo drobné detaily vašej výbavy. Hrejivé rukavice alebo čelenky, čiapky a nákrčníky na ochranu hlavy či ponožky na udržanie nôh v teple si rozhodne zaslúži vašu pozornosť! Rovnako ako batohy alebo obličky na všetko, čo už vrecká nepojmú.

NAŠE 3 TIPY DO BIELEJ STOPY

  • Pokiaľ sa chystáte overiť svoju kondíciu v niektorom z bežkárskych závodov, dajte si pozor na vosk, ktorý na svoje lyže použijete. Stále platí, že kto maže, ten ide, avšak s ohľadom na životné prostredie od sezóny 2023/2024 platí, že s fluórovými voskami už do bežeckej stopy na športovej úrovni nesmiete.
  • Lámete si hlavu, kam vyraziť na bežky a nie ste si istí upravenosťou terénu? Potom odporúčame použiť šikovnú vychytávku aplikácie mapy.cz. Vďaka jednej z funkcií si trasu nielen jednoducho naplánujete, ale zároveň môžete dopredu sledovať kedy a ako prebehla posledná úprava terénu. Vaše rozhodovanie, kedy a kam vyrazíte na bežky tak nikdy nebolo jednoduchšie!
  • Vedeli ste, že bežkárska sezóna nemusí končiť na jar? Stále viac populárnou alternatívou sú tzv. kolieskové lyže. Počas pohybu využívate rovnakú techniku aj svaly, takže vám umožňujú udržať sa v kondícii aj mimo zimnej sezóny.

Pri výbere oblečenia na bežky je vždy potrebné zohľadňovať predovšetkým vaše individuálne potreby, klimatické podmienky, intenzitu pohybu a dĺžku trás, ktoré beháte.

To najdôležitejšie, čo by ste si mali k výberu oblečenia na bežky odniesť je, že je vždy potrebné zohľadňovať predovšetkým vaše individuálne potreby, klimatické podmienky, intenzitu pohybu a dĺžku trás, ktoré beháte. Môžete sa tiež riadiť jednoduchým pravidlom, kedy by vám pred vybehnutím malo byť skôr chladnejšie, pohybom sa totiž vaše telo zahreje a telesná teplota sa vyrovná. Myslite tiež na to, že oblečenie musí byť dostatočne priedušné, aby od tela odviedlo prebytočný pot a zároveň aj odolné, aby vás ochránilo pred chladom a studeným vetrom. V neposlednom rade by ste sa v ňom mali cítiť aj pohodlne, aby bol váš zážitok z kĺzania zimnou krajinou po praskajúcej, snehovej pokrývke, čo najlepšie.

Páčil sa článok?