II. vrstva alebo čo si spravne obliecť na termobielizeň

V úvodnom článku o tzv. cibuľovom systéme obliekania sme rozobrali, ako postupne vrstviť oblečenie, aby neboli obmedzené jeho funkčné vlastnosti a plnilo tak všetko, čo od neho očakávame a prečo si ho kupujeme. Minule sme si priblížili prvú – saciu vrstvu a podrobne prebrali výber správnej termobielizne z pohľadu prírodných podmienok a aktivít, na ktoré chceme termobielizeň využívať. Teraz uprieme pozornosť na ďalšiu časť reťazca – izolačnú vrstvu. Jedna bez druhej je totiž ako telo bez duše.

ČO JE IZOLAČNÁ VRSTVA?

Zjednodušene povedané hovoríme o bundách alebo mikinách z materiálov, ktoré vlhkosť z prvej vrstvy nenasiaknu, ale odvedú ďalej a zároveň skvele izolujú teplo. Tiež tu platí, že by sme pri jej výbere mali myslieť na to, v akých klimatických podmienkach hodláme bundu alebo mikinu nosiť a čo od nej vlastne očakávame. Pokiaľ vyrážame do prívetivejšieho počasia, môžeme bundu či mikinu využiť ako poslednú vrstvu oblečenia.


AKÚ MÁ FUNKCIU?

Termobielizeň, teda naša druhá koža, pot nasaje, ale neabsorbuje ho dovnútra. Potom, čo teda odvedie svoju prácu, odovzdáva pomyselný štafetový kolík v podobe nazhromaždeného potu izolačnej vrstve. Jej úlohou je „poslať“ pot ešte ďalej a zároveň udržať optimálne telesné teplo. Či už sa bude jednať o mikinu, pulóver alebo sveter, vždy je teda najdôležitejšia priedušnosť materiálu. Ideálnou voľbou je podľa nás fleece, ktorý je ľahký, mäkký, priedušný, hrejivý a vodoodpudivý. Má teda všetko, čo má izolačná vrstva mať.

Hlavnou úlohou druhej vrstvy je transport potu ďalej od pokožky a udržanie optimálnej telesnej teploty.

ČO KEBY NÁHODOU!

Ak nechceme nič ponechať na náhodu, môžeme využiť akýsi medzistupeň medzi druhou a treťou vrstvou. Jedná sa o softshellové alebo hybridné oblečenie, ktoré je priedušné, ale zároveň chráni proti vetru a dažďu. Na vnútornej strane je často jemný fleece, ktorýizoluje teplo a pomáha transportovať vlhkosť od prvej vrstvy.

PREČO JE DOBRÉ MAŤ SOFTSHELLKU?

Nie náhodou je softshellový materiál označovaný ako majster univerzálnosti, ktorý svojimi vlastnosťami vyhovuje používateľom v 90% počasí. A to nielen pri náročnejších fyzických aktivitách v prírode, ale aj pri prechádzkach po meste, so psom alebo do krčmičky. Pokiaľ je vonku chladno, veterno, príliš neprší a vy sa plánujete venovať fyzickej aktivite, softshellová bunda Vám ponúkne tú najlepšiu možnú ochranu a komfort. Softshell je totiž tvorený elastickými materiálmi, pevnou tkaninou a vodoodpudivým povlakom na vonkajšej strane. Dažďové kvapky tak pri dopadne nepresiaknu, stekajú preč a vy zostávate v suchu. Softshellová bunda vám tak pri priazni počasia môže poslúžiť aj ako posledná, vonkajšia vrstva a pláštenku si môžete šetriť na sychravejšie časy.

 

REVOLÚCIA STREDNEJ VRSTVY - THERMO MIKINY KLIMATEX

Dosť bolo teória, prejdeme rovno k praxi. Ak by sme vám mali izolačnú vrstvu priblížiť na konkrétnom produkte z Klimatex dielne, rozhodne by sme siahli po jednej z našich thermo mikín. Pokiaľ patríte k milovníkom pobytu v prírode, ale aj v spoločnosti, sú termo mikiny ako stvorené pre vás.
Určite totiž oceníte ako ich strih, tak atraktívny vzhľad, vďaka ktorým ich bez problémov vynosíte do prírody aj do mesta. Zároveň sa však nemusíte báť, že by ležérny vzhľad mikinám uberal ich funkčné vlastnosti. Vďaka kombinácii dvoch materiálov a počesaniu z vnútornej strany vás ľahko ochráni proti chladu a nepriazni počasia. Boky a časť rukávov sú z hladkej pleteniny, ktorá zaisťuje ešte väčšiu priedušnosť presne tam, kde je to najviac potrebné. Zvyšok mikiny je zo svetroviny s vnútorným fleecom, takže o teplíčko nebudete mať núdzi.

Páčil sa článok?