Klimatex cyklosprievodca: 10 tipov ako správne prať cyklodres

Hľadáte spôsob, ako predĺžiť životnosť svojho cyklistického dresu a udržať ho dlhodobo v čo najlepšom stave? V tomto článku sa pozrieme na 10 dôležitých tipov v starostlivosti o cyklistický dres od správnej teploty vody pri praní cez vhodný prací prostriedok až po najlepší spôsob sušenia. Vďaka dodržiavaniu týchto niekoľkých jednoduchých tipov pomôžete zachovať funkčné vlastnosti dresu čo najdlhšie a predĺžite tým aj celkovú životnosť svojho verného parťáka na bicykel.

1. Po každej jazde dres vyperte
Počas jazdy sa do materiálu dresu vtiera pot, nečistoty a baktérie, ktoré môžu viesť nielen k nežiaducemu zápachu, ale aj k zaneseniu a poškodeniu materiálu. Pravidelné pranie dresu nielenže udržuje jeho čistotu a sviežosť, ale tiež predlžuje jeho životnosť a zaisťuje optimálnu funkčnosť materiálu.
2. Vyhnite sa pri praní horúcej vode
Pri praní cyklistického dresu je ideálne používať chladnú alebo mierne teplú vodu. Určite sa potom vyhnite použitiu horúcej vody, ktorá môže poškodiť materiál a spôsobiť vyblednutie farieb.

3. Používajte jemný prací prostriedok
Pri praní cyklistického oblečenia odporúčame vyhnúť sa agresívnym pracím prostriedkom, a to najmä z dôvodu zachovania priedušnosti a funkčnosti materiálu. Bežné pracie prostriedky obsahujú často aviváž a iné látky, ktoré môžu priedušnosť materiálu výrazne znížiť. Použitie pracieho prostriedku určeného na funkčné oblečenie minimalizuje riziko upchatia materiálu a zaistí tak optimálny odvod vlhkosti a následné pohodlie počas jazdy.

DÁMSKE CYKLISTICKÉ DRESY PÁNSKE CYKLISTICKÉ DRESY DETSKÉ CYKLISTICKÉ DRESY

4. Perte dres v práčke na šetrný program bez žmýkania
Prať cyklistické oblečenie na šetrný program sa oplatí hneď z niekoľkých dôvodov. Pri bežnom pracom programe môže dôjsť vplyvom vyššej teploty vody a počtu otáčok pri žmýkaní k poškodeniu vlákien dresu a tým aj k zníženiu jeho funkčnosti. Šetrný program navyše pracuje s menším množstvom pracieho prášku a kratšou dobou prania a vyššie spomínané riziko zanesenia materiálu je tak výrazne menšie.

5. Vyhnite sa sušeniu dresu v sušičke
Sušička bielizne je rýchlym a pohodlným variantom sušenia oblečenia, avšak v prípade funkčných materiálov sa jej odporúčame oblúkom vyhnúť. Vplyvom vysokej teploty a mechanických pohybov v sušičke môže dôjsť k deformácii tkaniny, strate elasticity a zníženiu ich funkčných vlastností. Cyklistické dresy sú vyrábané z rýchloschnúcich materiálov, takže odporúčame dres radšej nechať chvíľu voľne vyschnúť v tieni na vzduchu.

6. Dres žehlite len v nevyhnutne nutných prípadoch
Rovnako ako v prípade teplého vzduchu v sušičke je priamy kontakt látky s teplou žehličkou rizikom obmedzenia stálosti a funkčnosti cyklistického dresu. Šetrnou alternatívou vyrovnania záhybov a pokrčenia je vyvesenie dresu na ramienko do kúpeľne či iného vlhkého prostredia. Pokiaľ za každú cenu potrebujete dres vyžehliť, nastavte vždy žehličku na nízku teplotu a žehlite dres cez žehliacu handričku alebo utierku, aby nedošlo k priamemu kontaktu s materiálom.

7. Dodržujte pokyny na etikete dresu
Každý cyklistický dres obsahuje štítok so špecifickými inštrukciami na starostlivosť oň, ako je napríklad odporúčaná teplota prania, spôsob sušenia a žehlenia. Všetky pokyny sú navrhnuté tak, aby čo najviac minimalizovali riziko poškodenia materiálu a zaistili čo najdlhšiu životnosť dresu, teda sa naozaj oplatí im venovať pozornosť a dodržiavať ich.

8. Pred praním otočte dres naruby
Týmto jednoduchým krokom ešte viac predídete postupnému opotrebovaniu farebnej potlače, reflexných prvkov a ďalších citlivých častí dresu tým, že obmedzíte ich priamy kontakt s ostatným oblečením a tým minimalizujete riziko ich poškodenia alebo zaseknutia. Z rovnakého dôvodu sa pred praním tiež vždy uistite, že sú na drese zapnuté aj všetky zipsy.

9. Nikdy nepoužívajte bielidlo ani aviváž
Rovnako ako v prípade pracieho prášku, môžu bielidlo a aviváž poškodiť celkovú funkčnosť materiálu, z ktorého je dres vyrobený. Použitím bielidla môže dôjsť k vyblednutiu farieb a zvyšky aviváže môžu zase výrazne obmedziť priedušnosť dresu.

10. Perte dresy oddelene od iného oblečenia
Odporúčame cyklistické dresy prať oddelene od ostatného oblečenia, najmä potom s háčikmi, suchými zipsami alebo inými ostrými predmetmi. Cyklistické dresy sú vyrobené z materiálov, ktoré sú na poškodenie citlivejšie ako bežné oblečenie a môže tak ľahko dôjsť k ich poškodeniu. Samostatným praním minimalizujete riziko poškodenia dresu a zaistíte, že váš dres zostane v optimálnom stave po čo najdlhšiu dobu.

Dodržiavaním týchto tipov zaistíte, že vaše cyklodresy budú vyzerať skvele a vydržia vám mnoho rokov. Pamätajte, že správna starostlivosť o vaše cyklistické oblečenie je investícia, ktorá sa vám vráti v podobe komfortu a dlhšej životnosti funkčného oblečenia.

TIP: Prečítajte si tiež, ako vybrať vybrať cyklodres, aby vám dokonale padol!

Páčil sa článok?