Klimatex cyklosprievodca: Ako vybrať cyklistickú bundu a vestu

Ste vášniví cyklisti, ktorí si užívajú prechádzky v prírode či už prší alebo svieti slnko? Potom iste dobre viete, aké dôležité je mať poriadnu záložnú vrstvu, ktorá sa postará o vaše pohodlie a odolá aj najrôznejším rozmarom počasia. V tomto článku nájdete návod, na čo si dať pri výbere takej bundy či vesty pozor a pridáme aj niekoľko tipov na produkty z našej ponuky.

Prečo sa oplatí vrstviť funkčné oblečenie?
Stále dookola omieľaný „cibuľový systém“ vrstvenia funkčného oblečenia je osvedčený princíp, pomocou ktorého môžete pri vonkajších aktivitách rýchlo reagovať na neočakávané zmeny počasia a tým regulovať vašu optimálnu teplotu tela, zostať v suchu a zároveň sa chrániť pred vetrom, dažďom či chladom. Celý systém sa skladá zo sacej vrstvy (funkčné tričko alebo cyklistický dres), ktorá odvádza pot od tela, strednej vrstvy (mikina, pulóver) zaisťujúcej tepelnú izoláciu a vonkajšie vrstvy (bunda, vesta), ktorá vás chráni pred vetrom a dažďom.

Tip! Zaujíma vás viac o sacej, izolačnej alebo ochrannej vrstve? Prečítajte si, čo si obliecť na termobielizeň a tiež viac o tretej, ochrannej vrstve funkčného oblečenia.

Bunda vs. vesta: Čo je to pravé pre vás?
Samotná voľba medzi cyklistickou bundou a vestou vždy závisí od vašich individuálnych preferencií a podmienok, do ktorých sa na bicykli vydávate. Zatiaľ čo cyklistická bunda vám poskytne väčšiu ochranu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, vesta na bicykel zase ponúkne väčšiu voľnosť pohybu.

Pokiaľ sa teda chystáte na dlhšie výlety v chladnejšom počasí alebo predpoveď hlási dažďovú prehánku, bude pravdepodobne bunda nevyhnutným prvkom vašej výbavy.
Naopak počas teplejších dní alebo pri intenzívnom tréningu môže byť ideálnou voľbou práve vesta, ktorá vám poskytne ochranu pred vetrom, ale zároveň bude ľahšie izolovať teplo a nebude vám hroziť prehriatie.

Pánske bundy a vesty na bicykel Dámske bundy a vesty na bicykel Detské bundy a vesty na bicykel

Tip! Aprílové jarné počasie si žiada poriadnu prípravu. Prečítajte si v našom článku, na čo určite nezabudnúť!

Na čo si dať pri výbere cyklistických búnd a viest pozor
Pre čo najpríjemnejší pocit z vychádzky na bicykli sa pri výbere cyklistickej bundy či vesty oplatí venovať pozornosť hneď niekoľkým kľúčovým faktorom, ako sú správny materiál, strih či dizajn a určite sa oplatí nepodceňovať ani drobné detaily, ktoré môžu byť kľúčom k vášmu pohodliu.

  • Vodeodolnosť
    Kvalitná vodeodolná bunda je nevyhnutnosť nielen do daždivého počasia, ale aj do jazdy cez mokré a bahenné terény. Vodeodolnosť materiálu je obvykle vyjadrená vodným stĺpcom, ktorý udáva tlak vody, ktorý materiál vydrží, než začne prepúšťať vlhkosť dovnútra. Všeobecne platí, že čím vyššia je hodnota vodného stĺpca, tým lepšia je ochrana bundy pred prienikom vody. Bundy s hodnotou vodného stĺpca nad 10 000 mm sú obvykle považované za vodeodolné a vhodné pre silné dažde a extrémne podmienky.

  • Priedušnosť
    Rovnako dôležité ako schnopnosť neprepustiť vlhkosť cez bundu smerom k vášmu telu, je tiež priedušnosť materiálu, teda schopnosť odvádzať vlhkosť a pot zvnútra bundy von. Pri intenzívnom pohybe sa telo potí, a pokiaľ pot zostáva vo vnútri bundy, môže to spôsobiť nepríjemný pocit tepla, vlhkosti a dokonca aj podráždenie kože. Preto je dôležité, aby priedušnosť bundy umožňovala efektívne odvetranie a odvod potu von z materiálu. Priedušnosť bundy sa obvykle meria v gramoch vodnej pary, ktoré môžu materiál prejsť za určitý časový úsek (obvykle za 24 hodín). Čím vyššia je hodnota priedušnosti, tým lepšie materiál umožňuje odvádzať vlhkosť z tela von.
  • Vetruodolnosť
    Vetruodolné cyklistické bundy sú nepostrádateľnou súčasťou výbavy každého cyklistu, ktorý sa nechce nechať odradiť vetrom ani chladom. Materiál a vyššia hustota tkania jeho vlákien sťažujú prienik vzduchu smerom k pokožke. Husto tkaný materiál vytvára pomyselnú bariéru, ktorá znižuje jeho chladiace účinky a chráni vás tak pred prefúknutím a nepríjemným prechladnutím. Príliš husté tkanie však môže znížiť priedušnosť dôležitú pre odvod potu a preto vždy hľadáme optimálnu rovnováhu medzi hustotou tkania a priedušnosťou, aby sme vám zaistili maximálnu vetruodolnosť bez kompromisov na pohodlie.
    Vždy hľadáme optimálnu rovnováhu medzi hustotou tkania a priedušnosťou, aby sme vám zaistili maximálnu vetruodolnosť bez kompromisov na pohodlie.
  • Technológia
    Je dôležité brať do úvahy aj technické úpravy materiálu ako sú membrány, vodoodpudivé úpravy či lepené švy, ktoré zvyšujú celkovú účinnosť ochrany proti vode, sieťoviny všité na potom najviac namáhaných oblastiach pre jeho efektívnejší odvod alebo reflexné prvky pre vašu bezpečnosť.
  • Zbaliteľnosť
    Najmä v prípade premenlivého počasia alebo dlhších výletov určite oceníte bundu, ktorá takmer nič neváži a zaberie minimum miesta. Ultraľahké zbaliteľné bundy sa po zložení ľahko zmestia do vrecka cyklistického dresu alebo podsedlovej brašničky bez toho, aby zbytočne zaťažovali. Môžete byť teda pripravení na každú zmenu počasia bez toho, aby vám bunda zbytočne zaberala miesto alebo pridávala na váhe. Viac sa môžete dočítať v teste nášho bestselleru bundy JORAH.

Pre čo najpríjemnejší pocit z vychádzky na bicykli sa pri výbere cyklistickej bundy či vesty oplatí venovať pozornosť hneď niekoľkým kľúčovým faktorom, ako sú správny materiál, strih či dizajn a určite sa oplatí nepodceňovať ani drobné detaily, ktoré môžu byť kľúčom k vášmu pohodliu.

Tip! Nechajte sa pri výbere cyklošortiek a cyklodresov inšpirovať našimi článkami!

Pokiaľ sa rozhodnete zaobstarať si kvalitnú cyklistickú bundu z technických materiálov, môžete si byť istí, že sa vám táto investícia vráti v podobe pohodlnejších a bezpečnejších cyklistických zážitkov. Už sa nebudete musieť viac báť zmien počasia as istotou si užijete jazdu naplno, či už svieti slnko alebo fúka vietor.

Páčil sa článok?