Ako správne vybrať kraťasy na bicykel

Predtým iba súčasť cyklistickej výbavy, dnes stále viac módna záležitosť. Šortky na bicykel už dávno nie sú len praktickou súčasťou cyklistického outfitu a najmä ženy kladú čoraz väčší dôraz na ich design. Stále však platí, že by sme sa pri výbere správnych cyklo šortiek mali primárne sústrediť na ich funkčné vlastnosti. Práve tie totiž ovplyvňujú pohodlie na bicykli a častokrát vám môžu doslova „zachrániť zadok“.

Vzhľadom k vysokému dopytu po cyklistickom oblečení ponúka súčasný trh hneď niekoľko rôznych variantov cyklonohavíc v závislosti na ich dĺžke, strihu, pohlaví alebo druhu cyklistiky, na ktorú sú určené. Svojho favorita si tak môže nájsť naozaj každý. Nech už je vašou voľbou ktorýkoľvek z dostupných variantov, vždy je nutné, aby bol materiál dostatočne kvalitný, elastický a dobre odvádzal pot. Cyklonohavice by tak mali byť vždy vašou druhou kožou a ploché švy ich samozrejmosťou.

Hoci sa to zdá niektorým stále neuveriteľné, jednou zo základných podmienok pohodlného cyklovýletu je jazdiť tzv. "naostro". Spodná bielizeň vám totiž môže spôsobiť nepríjemné zapareniny a odreniny.

Cyklistické kraťasy s vložkou: pohodlie v cyklistickom sedle pre ženy aj mužov
Cyklistické kraťasy sa od tých klasických líšia vnútornou vložkou s výstelkou. Tú treba odlišovať ako podľa náročnosti trate, tak pohlavia. Rekreační cyklisti si vystačia s vyššou výstelkou, zatiaľ čo výkonnostní s tou nižšou. Ak si uvedomíme úplne evidentný rozdiel anatomickej stavby mužského a ženského tela, ktorý nie je nutné viac rozoberať, neprekvapí nás, že tvar cyklovložky sa značne líši – pánske cyklo kraťasy majú dlhšiu cyklovložku, kým dámske cyklo kraťasy zase širšie. To je tiež dôvod, prečo na trhu nemožno zaobstarať unisexové cyklistické šortky a vždy sa oplatí kupovať tie z kategórie pre vaše pohlavie.

PÁNSKE CYKLISTICKÉ KRAŤASY   DAMSKE CYKLISTICKÉ KRAŤASY   DETSKÉ CYKLISTICKÉ KRAŤASY

Elastické cyklistické kraťasy jsou nikdy nestárnoucí klasikou

Elastické cyklistické kraťasy jsou naprostou stálicí v sortimentu cyklistického oblečení. Mimo těch klasických lze pořídit také ty se šly (MOEZ), které lépe kryjí záda, za to je s nimi obtížnější manipulace, pokud si například zrovna potřebujete odskočit. Obě varianty mají nepřeberné množství výhod, avšak zejména pro většinu žen jednu velkou nevýhodu. Materiál a střih je přizpůsoben tak, aby co nejlépe kopíroval cyklistovo tělo a plnil funkční vlastnosti, avšak za cenu toho, že zvýrazňuje pozadí a mnohé ženy tak mají s jejich nošením problém.

MTB šortky: Praktické 2v1 riešenie pre cyklistiku aj bežné nosenie
MTB šortky (mountain bike) sú niečo, na čo rozhodne odporúčame zamerať pozornosť. Jednoducho povedané sa jedná o 2v1 kombináciu voľných cyklistických šortiek a odnímateľných vnútorných sieťovaných cykloboxeriek s Coolmax výstelkou. Počas niekoľkých sekúnd tak môžete mať z cyklistických šortiek skvele vyzerajúce kraťasy na bežné nosenie. A ako príjemný bonus určite oceníte aj ich voľný strih, ktorý lichotí každej postave.

MTB OBLEČENIE

¾ cyklistické legíny a sukne s výstelkami
Ďalším variantom, ktorý je obľúbený taktiež medzi ženami sú ¾ cyklistické legíny. Na prvý pohľad by ste nespoznali rozdiel od klasických ¾ legín, ale nenechajte sa zmiasť. Coolmax výstelka je to, čo ich odlišuje a na čo nedáte nedopustiť hneď pri prvom zvezení. Vaše kolená navyše budú vždy v teple a chránené. Na záver tu máme ešte tip pre cyklistické parádnice. Už ani výlet na bicykli v sukni totiž nie je žiadne tabu. Vnútri elegantne vyzerajúce sukne sú taktiež všité boxerky s výstelkou, ktorá zaručí vaše pohodlie.

Cyklistické spodné prádlo: Neviditeľný pomocník pre vaše pohodlie
V prípade, že sa za žiadnu cenu nechcete vzdať svojich obľúbených legín alebo voľných šortiek, ponúka sa ideálne riešenie v podobe cyklistickej spodnej bielizne určenej priamo na cyklistiku. Budete môcť na bicykel vyraziť vo svojom obľúbenom športovom oblečení a vďaka antibakteriálnej výstelke si vychádzku užijete v pohodlí a bez nepríjemných následkov.

Ponuka cyklistického oblečenia už dávno nie je obmedzená len na jeden druh nohavíc. Ak nie ste priaznivci cyklistickej klasiky, stavte na niektorý zo spomínaných moderných vychytávok. V prípade, že si neviete rady, nebojte sa na nás obrátiť. Dôležité totiž je nielen aby vaše cyklistické oblečenie malo funkčné vlastnosti, ale aj aby ste sa v ňom zároveň cítili pohodlne. Vaše cyklovýlety potom získajú úplne iný rozmer a zážitky z nich budú ešte o kus príjemnejšie.

CYKLISTICKÁ SPODNÁ BIELIZEŇ

Čo je Coolmax výstelka?

Coolmax je funkčný technický materiál, ktorého najväčšou výhodou je rýchly a efektívny odvod potu. Vlákno pritom transportuje pot smerom od tela na povrch látky, kde sa odparuje a nedochádza tak v nasatí potu do vlákna. Práve preto patrí medzi najvyhľadávanejšie materiály na výrobu spodnej bielizne, ponožiek, cyklistických dresov atď. Výstelka z Coolmax materiálu má antibakteriálnu stielku, teda sa nemusíte báť prípadného zápachu ani jazdenia naostro. Všitá vrstva dokáže absorbovať nárazy a otrasy a predchádza bolestiam panvy.

 

Páčil sa článok?