Ako vybrať oblečenie na behanie na jar

Teploty stúpajú, príroda sa prebúdza, slniečko svieti a dni sa príjemne predlžujú. Jar tak ponúka ideálne podmienky na vonkajšie bežecké tréningy, či už roky beháte alebo sa práve chystáte s behaním začať. Pri voľbe správneho oblečenia je však stále nutné myslieť aj na premenlivosť počasia, ktorá k tomuto ročnému obdobiu tiež neodmysliteľne patrí. Máme pre vás pár odporúčaní, vďaka ktorým vám žiadna z vrstiev nebude chýbať ani prebývať a zároveň vás nezaskočí ani vietor či dažďová prehánka.

Ako správne vrstviť oblečenie na beh
Pri tzv. aprílovom počasí viac ako inokedy oceníte správne vrstvenie funkčného oblečenia. Vďaka tomu sa budete môcť vždy ľahko prispôsobiť aktuálnym podmienkam odobratím alebo naopak pridaním konkrétnych vrstiev.

Vždy odporúčame začať s ľahkou vrstvou v podobe funkčného trička, ktoré spoľahlivo odvedie pot od tela a udrží ho v suchu. Následne v závislosti od počasia pridajte ochrannú vrstvu, ktorá vás ochráni pred vetrom i vlhkosťou a pokiaľ sú teploty predsa len nižšie, potom môžete ako určitý medzistupeň zaisťujúci príjemné teplo, využiť aj dostatočne priedušnú mikinu na behanie.

Funkčné tričká na behanie: základ príjemného pocitu
Pri voľbe trička alebo tielka na behanie určite stavte na syntetické materiály. Bavlnené tričká sú obľúbenou, cenovo dostupnou, ale na šport nevhodným variantom. Vlákna bavlny sú totiž príjemné na dotyk a majú vysokú savosť, ale pot nedokážu odvádzať ďalej a zároveň zle schnú. V praxi to potom znamená, že ak sa spotíte, budete musieť zvyšok športovej aktivity dokončiť v mokrom, studenom, ťažkom tričku s koláčmi potu pod pažami.

Tričká z funkčných materiálov naopak vďaka špeciálnym tvarom syntetických vlákien pot od tela nenasávajú (ako bavlna), ale transportujú ho od pokožky na vonkajšiu stranu trička, kde sa môže rýchlo odpariť alebo prejsť do ďalších vrstiev. Zároveň vďaka tomu aj rýchlejšie schnú. To vám pomôže udržať sa v suchu a pohode počas celého bežeckého výkonu.

Podľa vonkajšej teploty aj vlastné preferencie potom siahnite po tričku s krátkym alebo dlhým rukávom.

DÁMSKE TRIČKÁ   PÁNSKE TRIČKÁ   DETSKÉ TRIČKÁ

Tričká z funkčných materiálov naopak vďaka špeciálnym tvarom syntetických vlákien pot od tela nenasávajú (ako bavlna), ale transportujú ho od pokožky na vonkajšiu stranu trička, kde sa môže rýchlo odpariť alebo prejsť do ďalších vrstiev. Zároveň vďaka tomu aj rýchlejšie schnú.

Ultraľahké bundy na behanie: ochrana pred vetrom aj dažďom
Každá ďalšia vrstva oblečenia navyše sa môže pri behu poriadne predniesť alebo vám naopak môže chýbať, keď ju budete naozaj potrebovať. Univerzálnym riešením pre všetky prípady sú ultraľahké bundy. Ich tenký a napriek tomu pevný materiál umožňuje ľahké a úsporné balenie, takže bundu alebo vestu počas behania jednoducho uschováte do batohu či ladvinky, čo sa môže hodiť najmä na dlhších tratiach.

Bundy sú navyše priedušné, aby udržali vaše telo suché po celú dobu pohybu a dostatočne ventilujú vyprodukované teplo, aby ste sa pri behu neprehriali. Pri výbere ultraľahkej bundy odporúčame zamerať sa aj na jej odolnosť voči vetru a vode. Najmä na jar sa môže hodiť, keď bunda ponúka aj ochranu pred nečakanými prehánkami. Ultraľahká bunda, ostatne rovnako ako celý bežecký outfit, by mala byť dostatočne voľná, tak aby neobmedzovala pri behu.

Bežecké nohavice, legíny, šortky alebo sukne
Čo sa týka spodného dielu outfitu, podľa vlastných preferencií môžete vyberať zo šortiek, 3/4 legín, sukní, dlhých legín alebo nohavíc na behanie.

Pokiaľ je vonku teplo a slnečno, sú na behanie ideálnou voľbou šortky. Podľa vlastných preferencií potom môžete voliť buď vzdušnejšiu verziu voľných kraťasov alebo elastických šortiek upnutých na telo. Spojením oboch sú potom tzv. 2v1 kraťasy, ktoré majú navyše vnútorné elastické šortky.

Pre ženy je tu tiež možnosť sukne a opäť aj vo variante 2v1 s vnútornými elastickými šortkami. Ak preferujete väčšie pokrytie alebo pokiaľ je ešte chladnejšie, zvážte behanie v legínach alebo nohaviciach, ktoré vás naozaj udržia v teple.

DÁMSKE NOHAVICE NA BEHANIE   PÁNSKE NOHAVICE NA BEHANIE

Pri behaní na jar je kľúčové zohľadniť najmä premenlivé počasie a podľa toho sa správne obliecť. Znovu odporúčame jednak staviť na kúzlo vrstvenia funkčného oblečenia a zároveň aj investovať do kvalitného oblečenia, ktoré vám pomôže maximalizovať váš výkon, dopraje vám vytúžené pohodlie a váš športový zážitok dosiahne úplne iné rozmery.

Páčil sa článok?