Turistické nohavice a legíny: Vyberajte podľa terénu, počasia i vašich preferencií

Či už sa chystáte na hrebeňovku Krkonôš, výlet do Jeseníkov alebo príjemnú prechádzku v parku, správne zvolené nohavice hrajú kľúčovú úlohu v pohodlí a celkovom zážitku z turistiky. V tomto článku sa pozrieme na faktory, ktoré sa oplatí pri samotnom výbere zvážiť, na materiály a dostupné technológie, ktoré zásadne ovplyvňujú vlastnosti nohavíc, a zodpovieme aj otázky ohľadom odolnosti voči vode, vetru či priedušnosti materiálu.

Voľnejšie nohavice alebo elastické legíny
Pri rozhodovaní medzi nohavicami a legínami na turistiku hrá významnú úlohu hneď niekoľko rôznych faktorov, medzi ktoré patrí napríklad terén, počasie, ich funkčnosť, praktickosť alebo osobné preferencie každého turistu. Zatiaľ čo turistické nohavice sú často voľnejšie a ponúkajú tak vďaka širším nohaviciam väčšiu slobodu pohybu, legíny na turistiku sú tesnejšie a pružnejšie, čo zase zaisťuje lepšiu priľnavosť a slobodu pohybu.
Bez ohľadu na to, či zvolíte nohavice, legíny, 3/4 nohavice alebo šortky, je vždy nutné rozlišovať ich strih aj z hľadiska pohlavia. Zatiaľ čo dámske modely sú prispôsobené siluete ženského tela, teda užšiemu pásu a širším bokom, pánske strihy sú naopak rovnejšie a menej tvarované.


PÁNSKE OUTDOOROVÉ NOHAVICE DÁMSKE OUTDOOROVÉ NOHAVICE OUTDOOROVÉ LEGÍNY

Funkčné materiály sú kľúčom k pohodliu
Funkčné materiály hrajú zásadnú úlohu pri výrobe turistických nohavíc a legín, pretože ich vlastnosti priamo ovplyvňujú vaše pohodlie, výkon a ochranu pri outdoorových aktivitách.
Jedným z najpoužívanejších materiálov je polyamid, známy svojou vysokou odolnosťou voči oderu, rýchlym schnutím a ľahkosťou, čo z neho robí ideálnu voľbu pre turistiku v náročnom teréne a vlhkom prostredí. V našej ponuke sa o tom môžete presvedčiť doslova na vlastnej koži napríklad vďaka dámskym outdoorovým nohaviciam KRISTA.
Polyester sa zase vyznačuje výbornou priedušnosťou a schopnosťou odvádzať vlhkosť od tela, čo je výhodné najmä v teplejšom počasí, ale aj pri fyzicky náročnejších aktivitách. Vašej pozornosti by určite nemali uniknúť naše doposiaľ najtechnickejšie outdoorové nohavice PIQUE. Okrem funkčného, rýchloschnúceho materiálu s DWR úpravou a podielom bavlny majú aj niekoľko praktických vreciek na uschovanie drobností či pásiky na suchý zips na utiahnutie nohavíc. To, že navyše skvele vyzerajú, je už len príjemný bonus navyše.


Softshell je tzv. majster univerzálnosti, ktorý kombinuje vetruvzdornosť a vodoodpudivosť s vynikajúcou priedušnosťou a pružnosťou a je tak ideálny do chladnejších a veterných podmienok.
Všeobecne je teda do teplého a suchého počasia vhodné zvoliť nohavice alebo legíny z polyesterového materiálu kvôli ich schopnosti efektívne riadiť vlhkosť. Naopak, v chladnejšom a premenlivom počasí sa odporúčajú softshellové nohavice, ktoré poskytujú potrebnú ochranu a komfort.
Pokiaľ vyrážate na celodennú túru počas chladnejšieho rána s predpoveďou teplého počasia počas popoludnia, potom určite oceníte zips-off nohavice TARLO1 či LIAM. Môžete s nimi vyraziť bez starostí a nutnosti brať si do batohu ešte náhradné šortky. Tie totiž vykúzlite ľahko, rýchlo a bez zložitého prezliekania odopnutím nohavíc zips-off nohavíc.

Moderné technológie posunú vaše pohodlie na novú úroveň
Funkčné materiály samy o sebe poskytujú oproti bežným tkaninám oveľa vyššiu úroveň pohodlia, priedušnosti aj odolnosti. S modernými technológiami, ako sú zátery, DWR úpravy a membrány, však dokážu ešte oveľa viac.
DWR je chemická úprava pripomínajúca dlhotrvajúcu impregnáciu. V praxi totiž spôsobuje, že kvapky vody stekajú po materiáli, nevsakujú sa a oblečenie tak zostáva perfektne suché a zároveň aj priedušné. Užívaním a praním však dochádza k jej postupnému opotrebovaniu a je teda dôležité ju pravidelne obnovovať pomocou špeciálnych prípravkov dostupných na trhu. Takmer všetky outdoorové nohavice z našej ponuky majú DWR úpravu a na svojich potulkách prírodou sa teda vody báť nemusíte.
Záter je tenká, nepriepustná vrstva na povrchu tkaniny, ktorá zabraňuje prenikaniu vody, ale zároveň aj odvodu vlhkosti od pokožky. V porovnaní s DWR úpravou má dlhšiu životnosť, ale na úkor už spomínanej nižšej priedušnosti a nie je tak ideálnou voľbou do teplejšieho počasia.
Najspoľahlivejšou technológiou poskytujúcou priedušnosť a zároveň odolnosť proti vetru a dažďu sú membrány. Vďaka špeciálnym materiálom laminovaným na spodnú vrstvu vrchného materiálu sa jedná o najkomplexnejšiu, ale zároveň aj finančne najnáročnejšiu technológiu. Vždy sa teda oplatí zvážiť, či jej vlastnosti využijete naozaj naplno alebo je pre vás jedna zo zvyšných variant úplne dostačujúca.
TIP! Využite vlastnosti funkčných materiálov na maximum! Prečítajte si ako správne kombinovať jednotlivé vrstvy v našom článku.

Vodeodolnosť ide ruka v ruke s priedušnosťou
Vodeodolnosť materiálu je obvykle vyjadrená vodným stĺpcom, ktorý udáva tlak vody, ktorý materiál vydrží, než začne prepúšťať vlhkosť dovnútra. Všeobecne platí, že čím vyššia je hodnota vodného stĺpca, tým lepšia je ochrana materiálu pred prienikom vody.

Čím vyššia je hodnota vodného stĺpca, tým lepšia je ochrana materiálu pred prienikom vody.

Rovnako dôležité ako neprepustiť vlhkosť cez nohavice smerom k vášmu telu, je tiež priedušnosť materiálu, teda schopnosť odvádzať vlhkosť a pot zvnútra nohavíc von. Pri intenzívnom pohybe sa telo potí, a pokiaľ pot zostáva vo vnútri, môže to spôsobiť nepríjemný pocit tepla, vlhkosti a dokonca aj podráždenie kože. Preto je dôležité, aby priedušnosť bundy umožňovala efektívne odvetranie a odvod potu von z materiálu. Priedušnosť materiálu sa obvykle meria v gramoch vodnej pary, ktoré môžu materiál prejsť za určitý časový úsek (obvykle za 24 hodín). Čím vyššia je hodnota priedušnosti, tým lepšie materiál umožňuje odvádzať vlhkosť z tela von.

Čím vyššia je hodnota priedušnosti, tým lepšie materiál umožňuje odvádzať vlhkosť z tela von.

Odolnosť voči vetru aj nepríjemnému prechladnutiu
Vietor môže pomerne rýchlo znížiť telesnú teplotu a spôsobiť tak nepríjemné prechladnutie, vďaka ktorému si z túlania prírodou môžete odniesť pekne nepríjemný suvenír. Najmä v chladnejšom počasí je teda stávka na vetruodolný alebo ak chcete windproof materiál v kombinácii s vnútorným počesom stávkou na istotu. Pre tieto prípady môžeme odporučiť legíny MANGI alebo nohavice LACERTA, LAMUR či BRENT, ktoré sa stanú vašim parťákom ako pri potulkách prírodou, tak na bežkách alebo aj pri behu v chladnom počasí.

Páčil sa článok?