Ako sa obliecť na bicykel na jar

Jar je tu as ňou aj ideálny čas vyraziť na bicykel, užiť si krásne počasie a prebúdzajúcu sa prírodu okolo seba. Nie nadarmo sa však jarnému počasiu hovorí „aprílovia“, vedia byť totiž aj poriadne vrtkavé a je preto dôležitejšie ako inokedy obliecť sa tak, aby ste boli v pohodlí v akomkoľvek počasí. V tomto článku nájdete zoznam kľúčových častí cyklistického outfitu vrátane dostupných variantov, z ktorých si podľa vlastných preferencií príde na svoje každý milovník cyklistiky.

Spodné funkčné tričko vás udrží v suchu a teple
Spodné funkčné tričko je vrstvou, ktorá je v bezprostrednom kontakte s vašou pokožkou. Logicky je teda jeho hlavnou úlohou odvádzať pot od tela, tým predchádzať nepríjemnému pocitu vlhkosti na koži a zároveň bez ohľadu na vonkajšie podmienky udržovať pri tele optimálnu teplotu. Miera tepelného komfortu je však pre každého z nás iná a je preto na vašom úsudku a predchádzajúcich skúsenostiach, či siahnete po termo tričku s dlhým rukávom alebo naopak krátkym.


Spodné funkčné tričko je základnou, sacou vrstvou outfitu, ktorú môžete ďalej vrstviť s cyklistickým dresom alebo ľahkou mikinou či vetrovkou. Na stopercentné využitie všetkých funkčných vlastností však jednotlivé vrstvy vždy vrstvite podľa tzv. cibuľového systému.

Cyklistický dres s dlhým rukávom: kľúčová časť jarného cyklistického outfitu
Cyklistický dres s dlhým rukávom je nevyhnutnou súčasťou šatníka každého jarného cyklistu. Poskytuje totiž ochranu pred chladom bez toho, aby vás obmedzoval v pohybe. Ako jeho možný variant je tiež možné obliecť dlhé funkčné tričko a naň cyklistický dres s krátkym rukávom. Táto kombinácia vám potom zaistí väčšiu flexibilitu v závislosti na aktuálnom počasí, pretože budete môcť jednu z vrstiev ľubovoľne pridávať a uberať.

Cyklistické bundy a vesty, ktoré sa zmestia do vrecka
Všetci sa určite chceme na bicykli vyhnúť najmä neskladným, ťažkým kusom oblečenia. Predsa len do vreciek, tašky pod sedlo, tašky na riadidlá alebo držiaka na fľašu sa zmestí obmedzené množstvo vecí a určite sa hodí mať okrem oblečenia aj náradie či niečo dobré na doplnenie energie.

Ako najlepší variant sa teda zdá byť oblečenie, ktoré je zároveň skladné, dá sa ľahko zbaliť a takmer nič neváži. A presne také sú ultralight cyklistické bundy a vesty, ktoré sú tak ideálnou záložnou vrstvou do premenlivého počasia a môžu vám v prípade potreby zachrániť príjemný pocit z cyklistickej vychádzky.

Voľba medzi dlhými cyklistickými nohavicami, 3/4 nohavicami a šortkami pre optimálny jazdný zážitok
Pri rozhodovaní medzi dlhými cyklistickými nohavicami, 3/4 nohavicami a šortkami je dôležité vziať do úvahy nielen aktuálne počasie, ale aj osobné pohodlie a preferenciu.

Dlhé cyklistické nohavice sú skvelou voľbou pre chladnejšie jarné dni, kedy potrebujete ochranu proti vetru a chladu. Pri cestnej aj MTB cyklistike vám poskytnú úplné krytie nôh a ochránia vás pred nepriaznivými klimatickými podmienkami.

Naopak 3/4 nohavice sú ideálne na prechodné obdobie, kedy už nie je tak chladno, ale ešte nie je ani dostatočne teplo na nosenie krátkych cyklo šortiek. Poskytujú ochranu dolnej časti nôh a zároveň umožňujú lepšiu ventiláciu a pohyblivosť.

Kraťasy sú potom skvelou voľbou pre teplejšie jarné dni, kedy si prajete maximálnu voľnosť pohybu a ventiláciu. Je teda dôležité vyberať vždy podľa aktuálnych podmienok a vlastných preferencií, aby ste si mohli užiť optimálny zážitok z vychádzky bez ohľadu na počasie.

Je dôležité vyberať vždy podľa aktuálnych podmienok a vlastných preferencií, aby ste si mohli užiť optimálny zážitok z vychádzky bez ohľadu na počasie.

Kľúčové doplnky pre jarnú cyklistiku - rukavice, helmy, čiapky aj čelenky
Hoci sa vo väčšine prípadov môžeme u hobby cyklistov stretnúť s rukavicami s otvorenými koncami prstov, na jarné obdobie sú ako stvorené dlhoprsté rukavice. Tie poskytujú kompletnú ochranu rúk od prstov až po zápästie a sú teda vhodné pre chladnejšie počasie alebo pre cyklistov, ktorí preferujú väčšiu ochranu rúk pred vetrom a chladom. Ďalším možným spôsobom, ako ochrániť svoje ruky sú potom aj návleky na ruky.

Ochrana hlavy je pri jazde na bicykli úplne kľúčová ako z hľadiska možného úrazu, tak rizika ofúknutia a následnej choroby. Cyklistická helma je snáď pre väčšinu cyklistov už úplnou samozrejmosťou, ale najmä na jar a na jeseň sa tiež oplatí vziať pod helmu čelenku alebo čiapku.

Ich nespornou výhodou je nielen absorpcia potu a udržanie suchej hlavy, ale aj ochrana pred slnečnými lúčmi, ktoré môžeme po dlhej zime ľahko podceniť. Pri naozaj chladnom a veternom počasí potom môžeme ochranu hlavy ešte podporiť nákrčníkom alebo kuklou.

Doplnky, ktoré doladia cyklistický outfit
V jarnom období vám ako spoľahlivá ochrana pred vetrom a chladom môžu ďalej poslúžiť napríklad návleky na tretry, návleky na nohy, návleky na kolená či zateplené čapáky. Sortiment cyklistických doplnkov je aktuálne skutočne široký a na svoje si tak príde naozaj každý.

Či už pri výbere outfitu na jarnú prechádzku na bicykli stavíte na čokoľvek, vždy vyberajte tak, aby ste sa cítili v pohode a bezpečne. Investícia do kvalitného a funkčného oblečenia vám určite prinesie oboje a najväčšou odmenou vám bude radosť z každej jazdy.

Páčil sa článok?