Bežecká tričká do chladného počasia

Po plánované 3 týždennej bežecké pauze som začal s novou prípravou. A k novej príprave v novom tíme patrí aj testovanie nového vybavenia od Klimatex. Do rúk sa mi dostala 2 bežecká tričká Plok a Sven, každé z iného materiálu a gramáže.

Tomáš Šafránek (Klimatex Running Team)

TRIČKO SVEN

Nastáva začiatok zimy, takže dážď a nepríjemný vietor ma vlastne neprekvapuje. Na prvý beh po dlhšej pauze som teda zvolil asi najteplejšie tričko s dlhým rukávom Sven z arzenálu Klimatex. Na svoj obľúbený okruh som zo začiatku zvolil miernejší tempo. Zima mi napriek tomu rozhodne nebola a v kopcoch som sa občas zahrial viac než dosť.
Tričko je z 3 rôznych materiálov, čo spoznáte už pri prvom oblečení. Na hrudi ten najteplejšie, ktorý naozaj hreje a neprefúkne. Je síce trochu ťažšie, ale funguje v podstate ako "brnenie", čo vyššia hmotnosť vyvažuje. Rukávy sú naopak z ľahšieho materiálu. Ten síce prefúkne, ale len málokto sa v tomto počasí nepoistí ďalšou vrstvou (napr. Ultralight bunda JORAH), navyše najdôležitejšie je udržať v teple telesnej jadro. Z vnútornej strany rukávov nájdete tretí materiál. Je veľa priedušný a nezadržuje vlhkosť, pri pohybe veľmi príjemný.

Tričko je celkovo naozaj teplé a pri behu sa funguje ako má, vďaka ľahkým rukávom nepôsobí obmedzujúcim pocitom. Je vhodné ako základná vrstva, ale skúsenejší a otužilejšie bežci si zrejme aj v chladnom počasí vystačí iba s ním. Mimochodom, na bežky či skialpy by to mohla byť dobrá voľba, zima už je za rohom, takže čoskoro vyskúšam :)

  • Plusy

+ Vzdušný materiál na vnútornej strane rukávov
+ Komfortný pocit v chladnom počasí

  • Mínusy

  • pri daždi mokré tričko výrazne sťažkne

TRIČKO PLOK

Pretože november nebol len o nízkych teplotách a dažďu, lákalo ma v priaznivejších podmienkach vytiahnuť tričko Plok a urobiť si porovnaní so silnejšou variantou Sven.
Tričko Plok je veľmi ľahké a na tele príjemné, nijako pri behu neobmedzuje v pohybe. Párkrát som sa už stretol s oblečením, ktoré počas pohybu všelijako tiahlo. Takže skutočne oceňujem, že som o triku v podstate nevedel :). Materiál má podľa zloženia obsahovať bambusový prášok na potlačenie zápachu, to som však pri testovaní zatiaľ nedokázal oceniť.
Tričko som vzal na intervalový tréning, ktorý som nestihol skôr, než v popoludňajších hodinách pri západe slnka. Počas rozklusu slnečné lúče pekne hriali, ale ako začalo stmievanie, išla teplota prudko dole. Našťastie tempo intervalov stúpalo, takže sa okolité a telesná teplota sa veľmi dobre dopĺňali. Tým, že triko nezadržiavali vlhkosť, nedochádzalo k prechladnutiu ani pri meziklusu.

Trochu som sa obával záverečného vyklusanie, ale ani tak nebolo "mokré", takže som pociťoval len zatiaľ stále príjemný chlad, nie ale zimu. Samozrejme sa jednalo o šťastnú kombináciu oblečenia a podmienok. Viem si predstaviť, že pri dlhšom behu v nízkom tempe by mi zrejme naozaj bola zima. Predsa len Plok nie je určený ako jediná vrstva pri teplotách okolo 6 ° C (bezvetrie). Ako základná vrstva, alebo pri vysokom tempe, či v teplejších podmienkach a pod. To bude veľmi príjemná voľba. Aj napriek ideálne podmienky materiál naozaj urobil skvelú službu a priznám sa, že ma príjemne prekvapil.

  • Plusy

+ Veľmi ľahký a príjemný materiál (aj v mokrom stave!)
+ Prepracovaný dizajn
+ Bambusový prášok na potlačenie zápachu

  • Mínusy

- v chladnom počasí triko ľahko prefúkne

Páčil sa článok?