Čo si nezabudnuť vziať na bicykel?

Šťastie praje pripraveným, a preto si aj výlet na bicykel žiada precíznu prípravu, a to nielen tú kondičnú. Premenlivé počasie, defekt bicykla, hlad a smäd alebo nepríjemný pád – to všetko môže do značnej miery narušiť váš zážitok z výletu. Vetru, dažďu ani gravitácii, bohužiaľ, rozkázať nevieme, za to vám ale môžeme dať pár tipov, ako riziko pokazeného výletu eliminovať na minimum. Vystačíte si so správnym oblečením, základnou výbavou a niekoľkými málo maličkosťami, ktoré sa oplatí mať pri sebe.

Keď sa povie „povinná výbava cyklistu“, každý si určite vybaví cyklistickú prilbu. Tá je na slovenských cestách zo zákona povinná do 18 rokov, ale platí, že v záujme svojej vlastnej bezpečnosti by mala byť súčasťou vybavenia každého cyklistu bez ohľadu na jeho vek. Vedeli by ste, akú ďalšiu výbavu účastníkom cestnej premávky vyhláška priamo ukladá? Predná a zadná brzda, predná biela a zadná červená odrazka a oranžové odrazky zo strany strán pedálov. Pravidlo číslo jedna každého cyklistu je „byť videný“ a reflexných prvkov preto nie je nikdy dosť. Staviť teda na oblečenie s reflexnými prvkami, je doslova stávka na istotu! 

Je nad slnko jasné, že bez cyklistického dresu do terénu nevyrazíte, keď si ale slnko vezme dovolenku a počasie ukáže svoju odvrátenú tvár, je fajn mať „po ruke“ ďalšiu vrstvu oblečenia, ktorá je nepremokavá, ľahká a skladná. Nikomu sa nechce na bicykli vláčiť ďalšiu zbytočnú záťaž, preto je ideálne, keď je bunda zbaliteľná do podsedlové tašky alebo nezaberie príliš veľa miesta v batohu. Ďalší „must have“ pre vaše pohodlie sú cyklistické okuliare. Zďaleka neplatí, že sú okuliare len dizajnovým prvkom cyklooutfitu. Tie správne a kvalitné totiž chránia vaše oči, ktoré sú počas jazdy vystavené silnému slnečnému žiareniu, veľkému množstvu prachu, špiny a lietajúcemu hmyzu. Praktické využitie valcuje vizuálny efekt aj v prípade cyklistických rukavíc. Pri každom poriadnom športovom výkone sa pekne zapotíte a určite potom oceníte, že vám nebudú prešmykovať riadidlá a neodriete si ruky ani nič ďalšie, pretože znížite riziko pádu. A to sa oplatí! Pre všetky prípady si však radšej pribaľte aj obväz.

Aj bicykel je len stroj a vy len ľudské bytosti, preto sa z času na čas môže stať, že dôjde kdefektu a stroj bude potrebovať opravu priamo na trase. Vtakových chvíľach potom budete naozaj vďační za náradie, ktoré ste si so sebou pribalili do tašky. Náhradné duše, lepenie, hustilka, montpáka alebo nitovačka môžu znamenať vašu pomyselnú „zelenú“ na ceste k plánovanému cieľu. Kompletná výbava sa pritom zmestí do brašničky pod sedlo a takmer nič nevážia.  

Počas športového výkonu nezabúdajte aj na pravidelný pitný režim a doplňovanie energie. Mimo občerstvovacej zastávky v reštauračných zariadeniach sa vám bude hodiť aj bidón zvodou umiestnený v košíku pod konštrukciou v ráme kolesa bicykla či energy tyčinka alebo gél v zadnom vrecku vášho dresu.  

Pokiaľ vyrazíte do miest, kde nie ste „ako doma“, bude sa vám jednoznačne hodiť aj mapa alebo (cyklo)navigácia. Všetky cesty síce vedú do Ríma, ale pokiaľ to nie je vaša cieľová destinácia, mohli by sa vám cyklotoulky pekne pretiahnuť. 

Páčil sa článok?