Na bycikli s dětmi

Dlouhé zimné mesiace konečne pomaly střídá sluníčko prozářené jaro a vonkajšia teplota priamo vybízí všetkých milovníkov prírody, aby vyrazili za svojou obľúbenou športovou aktivitou. Raz z tých vo svete najobľúbenejších je cyklistika. Není se tak čemu divit, že na silniční, horská, krosová i jiná kola pravidelně užívají ženy i muži; deti i senioři, aktívni i pasívni sportovci, proste všetci ti, ktorí spája láska k jednostopému vozidlu podporovanému lidskou energiou

Snad každý se v dětství učil jezdit na kole a prvé zatáčky na odrážedle nebo šlápnutí do pedálů v mnohých probudilo lásku na celý život. Pravdou je, že pre nás, rodičia, môžu byť cyklovýlety s deťmi od začiatku skôr skúškou trpezlivosťou než fyzickou pripravenosťou. Stále sa vo výsledku jedná hlavne o skvele strávený čas, na ktorý radi a s úsmevom spomíname.
Čo sa týka vybavenia, je cyklistika pomerne nenáročným športom. Stačí vám bicykel a aspoň základné ochranné pomôcky (minimálne cyklistická helma), ktoré by mali patriť do povinnej výbavy každého svědomitého cyklistu. Na druhú stranu, snaha detí podobat sa svojim rodičom nekončí len u opakovania ich zlozvykov :) Napríklad taký opravdový cyklistický outfit, ktorý do tej chvíle videl len u nás dospelých, dokáže ich nadšenie a zapálenie k vyjížďkám znásobiť až do tej miery, že v neho budú koľkorát chcieť i spát.

Z pohľadu rodičov prináša cyklistické oblečenie niekoľko výhod:

  • Materiály

Rovnako ako u dospelých modelov sa môžete spojiť s výbornou vzdušnosťou a rýchlym pohybom materiálu. Strihy detskych dresov sú naopak mierne volnejšie a umožňujú tak v prípade chladnejšieho počasia pod šaty obléknúť ďalšiu vrstvu oblečenia. S na veľkosti dresov potom určite oceníte aj to, že z neho vďaka voľnému strihu vaše ratolesti nevyrostú počas jednej sezóny. Krátky zip u krku začína oblékání a v teplom počasí spoločne so sieťkami v podpaží k lepšiemu odvetaniu.

Po vzore cyklistických profíkov sú kapsy na zadním díle dresu. Pohodlne pojmou jak väčšie množstvo šišiek, kamínkov, šnečích ulit i ďalších darov prírody nájdených u ciest, tak kapesníky alebo ovocné tyčinky, ktoré tu však spravidla vydrží iba do tej doby, než na kolu nasednou.

  • Pohodlie

Elastické šortky sú komfortné cyklovložkou z materiálu Coolmax®, obdobne jako jejich dospělý ekvivalent na dlhšie výpravy tedy naprostá nezbytnost. Praktickým detailom je zakončená nohavicou na vnútornej strane páskou so silikónovým telom, ktoré zabraňuje vyhrnovaniu. Riziko, že si vaše deti budú počas výletu sťažovať, že sa niekde niečo zníži alebo tlačí sa tak zníži na minimum, teda aspoň spôsobené nevhodným oblečením.

  • Bezpečí

Pádom z kola sa občas bohužiaľ nevyhneme a u detí to platí dvojnásobne! Suvenýr z výletu podobne odrených dlaní si nechce doviesť snáď žiadne dieťa ani rodič. Preto radíme cyklorukavice hneď po helme za úplne „must have“ každej cyklistickej výbavy. Barevně se dají vyladit k dresům, což určitě maminky a malé parádnice náležitě ocení. Reflexné prvky na dresoch, šortkách a bunde navyše zlepšujú viditelnost malého jazdca pri zlých svetelných podmienkach.

  • Ochrana

Lehkou vetrovku by som mal mať doma každý, kto aspoň raz za čas vyrazí von za účelom aktívneho pohybu. Opäť totožný materiál ako u dospelej verzie s možnosťami vytvorenia malého obalu, v farebných kombinácii pre holky i kluky. Odoláva vetru a vďaka výbornej prodyšnosti ji nie je nutné svléknúť pri každom vykouknutí slniečka. S váhou 75 g sa ztratí v každom batohu a pri náhlom neprítomnosti počasia bude spoľahlivým zachráncom. Recenzi na jej väčší variant si môžete prečítať zde.

Či už vyrážite na cyklovýlety v akomkoľvek vybavení a bez ohľadu na vzdialenosť, ktorú ste spoločne s deťmi zdolali, najdôležitejšia zostáva výsledný pocit zo spoločne strávených chvil. Na nás potom je pridať k tomu trochu pohodlia a praktických detailov, ktoré tento pocit ešte viac zpríjemnia. Cyklosezóna už klepe na dvere, tak si vylaďte aj svoje deti do štýlových cyklistických outfitov značky Klimatex a predveďte je napríklad na ceste za jedným z našich tipov na cyklovýlety, ktoré pre vás chystáme už čoskoro v ďalšom článku.

Páčil sa článok?