Ultraľahká páperovka

Zima pre mňa prináša úskalia najmä v dvoch veciach. Skorá tma komplikuje možnosť vyraziť po práci na bicykli a na rodinných výletoch často „klepu kosu“. Pomalé tempo a teploty povaľujúce sa okolo nuly väčšinou spôsobia, že tradičné navlečenie 3 vrstiev jednoducho nestačí. Riešením by bola silnejšia vrchná bunda, tá sa ale pri zmene teplôt počas dňa stáva skôr príťažou. Čo ale ľahká páperovka Kofy, navyše priamo z našej produkcie?

Ľahké páperovky sú často nazývané ako "perové svetre". Označenie je to ľahko zavádzajúce, pretože na rozdiel od tradičných svetrov alebo mikín skvele fungujú ako samostatná posledná vrstva vystavená okolitým živlom. Ich kúzlo je v kombinácii extra ľahkého vonkajšieho materiálu a perovej výplne. Vonkajší materiál s nízkou hmotnosťou umožní perie v menších komorách "nafúknutia", ktoré vytvoria izolačnú vrstvu proti vonkajšiemu chladu. Samotná štruktúra látky potom chráni proti vetru a čiastočne aj vode, zároveň je ale dostatočne priedušná. Perové bundy (a všeobecne všetky páperové výrobky) teda majú jeden z najlepších pomerov medzi izoláciou a hmotnosťou. 

PAPÉROVÁ BUNDA KOFY

Hoci ide o cca 270 g ťažký (alebo skôr ľahký) kus výbavy, svojou výhrevnosťou prekonáva klasické mikiny (cca 470 – 560 g) alebo pulóvre. Bunda má skôr užší strih, ktorý sa hodí práve na použitie ako druhá vrstva. Rukávy, kapucňa a spodný diel sú lemované pružnou gumkou, ktorá zabraňuje tepelným únikom. Bundu som využíval ako samostatnú poslednú vrstvu, tak ako izolačnú pod membránovku v prípade nízkych teplôt. 

Veľkou výhodou ve vetru a čiastočne aj vodeodolný vonkajší materiál.
V prvom rade musím povedať, že očakávania v podobe výkonnej izolačnej vrstvy splnili na jedničku. V kombinácii s termotrikom, mikinou a vonkajšou membránovou bundou išlo o kombo, ktoré fungovalo ako pri zhoršenom počasí (husté sneženie ľahko nad nulou), tak aj v nízkych mínusových teplotách. Tepelný komfort sa výrazne zvýšil, pritom váha navyše bola minimálna. Nízka váha ju tiež predurčuje ako záložnú vrstvu do batohu. Oceníte vo chvíľach, keď sa po náročnejšej aktivite telo upokojí a chlad sa začne prehrýzť cez prepotené vrstvy.
Samozrejme je možné perovku nosiť ako samostatnú bundu, ktorá sa vďaka čiernej farbe hodí aj na presuny po meste. Kombinovanie s ďalšími vrstvami je jednoducho variabilné a záleží na počasí alebo záťaži, čím ju doplníte.
Vetruodolný materiál je súčasne vodoodpudivý, takže páperová výplň je v prípade mrholenia alebo ľahkého sneženia aspoň chvíľu chránená. Po namočení alebo zvlhnutí totiž stráca svoju schopnosť vyplniť komory a tým končí aj tepelná izolácia. Lesklý hladký vzhľad nemusí sadnúť každému. Na druhú stranu, pokiaľ bundu využívate ako izolačnú vrstvu pod inú časť odevu, nebude vďaka menšiemu treniu brániť v pohybe.

Po zbalení je z bundy menší balíček/lesklý materiál má minimálne trenie av prípade ďalšej vrstvy neobmedzuje v pohybe

Ako to už ale býva, každá výhoda je vykúpená nejakými kompromismi, čo platí aj v tomto prípade. Jednoduchá komorová konštrukcia prináša v tomto prípade aj tzv. studené švy – miesta, kde chýba izolácia av prípade silného vetra alebo väčšej zimy je možné pocítiť chlad. Z toho dôvodu nemožno tento typ páperovky brať ako jedinú poslednú vrstvu, ktorá zvládne to, čo jej nadukanejšie (a výrazne drahšie) príbuzné.

Už teraz ale viem, že si svoje miesto vo výbave nájde počas celého roka. Buď ako záložný kus vybavenia do batohu pri dlhších výpravách, alebo ako samostatná bunda na jeseň/jar a prípadne aj zimu.
  • PLUSY

+ Extra nízka váha
+ Vysoká hrejivosť
+ Vodeodolný materiál
+ Po zbalení zaberá minimum miesta

  •  MÍNUSY

- Nižší golier
- Materiál, ktorý pohľadovo nemusí sadnúť každému

Páčil sa článok?