Ultraľahký univerzál

Úzky trail začína pomaly klesať do údolia a mňa čaká posledný zjazd po celodennej šichte za volantom. Prsty na brzdách sa nemôžu dočkať ďalšieho nášupu pri dlhom zjazde, ktorý sľubuje slušnú odmenu za potom vykúpenými výškovými metrami. Ešte kým sa pustím medzi nízku kosodrevinu, vyťahujem z batohu ľahkú vetrovku. Do kopca to v dlhom tričku išlo v pohode, ale pri ceste dole telo vychladne. Navyše začína klesať teplota a ani o vetre sa už nedá povedať, že príjemne chladí.

Ak by som mal vybrať produkt, ktorý so mnou z našej ponuky cestuje najčastejšie, bude to bunda Jorah. Akonáhle si nie som istý počasím, putuje automaticky do batohu, poprípade rovno na mňa. Vďaka minimálnej váhe a rozmerom po zbalení ju napchám do batohu takmer kamkoľvek.
Jej skutočné benefity ale vidím v použitom materiáli. Skvele chráni proti prenikaniu vetra, zároveň výborne dýcha a neskutočne rýchlo schne. Vysoká priedušnosť je ale daňou za často preferovanú vlastnosť - vodeodolnosť. Úprava materiálu síce ľahké mrholenie na chvíľu zvládne, na výdatnejší dážď je ale potrebné hľadať v iných cenových kategóriách. Na druhej strane ale nemusím bundu dávať dole ani pri väčšej záťaži, pretože nehrozí kondenzácia vody na vnútornej strane - častý jav napr. v zime.

Okrem jazdy na bicykli ju rád vytiahnem v chladnom počasí na behanie. Väčšinou kombinujem s dvoma tričkami - jedným ľahkým s krátkym rukávom a jedným silnejším s dlhým rukávom. Pri teplotách ľahko nad nulou a mojom voľnejšom tempe je v bunde príjemne. Kapucňu moc nevyužívam, maximálne, keď sa výrazne zhorší počasie, najmä pri silnom vetre. Ak je schovaná v golieri, poriadne o nej neviem. Pre puntičkárov je možné bundu zabaliť do malého obalu pripevneného z vnútornej strany bundy. Dobrá vec na prehľadnejšiu organizáciu vecí v batožine.

Bunda je unisex, strih teda nie je moc vypasovaný na telo a pre niekoho možno zbytočne voľnejší. Ja pri svojej výške cca 190 cm nosím veľkosť L. Rukávy by mohli byť ešte trošku dlhšie, problém s tým ale nemám. Ak hľadáte ľahkú bundu na širokú škálu podmienok, môžem JORAH jedine odporučiť.

  • PLUSY

+ nízka váha
+ vysoká priedušnosť
+ vetruodolnosť
+ skvelý pomer cena/výkon

  • MÍNUSY

- nízká vodeodolnosť

Páčil sa článok?