Vybavenie na preteky II - šortky

Bežecká sezóna sa rozbehla na plné obrátky a veľa bežcov by si rado vyskúšalo napríklad svoj prvý dlhší trailový závod. Naskytá sa však otázka, čo na seba? Nová bežecká kolekcia Klimatex by mohla veľa týchto otázok odpovedať. V druhej časti sa pozrieme na vhodné šortky alebo sukne. Vybavenie na preteky II./šortky

Text: Tomáš Šafránek & Kateřina Ryšánková (Klimatex Running Team)

PÁNSKE ŠORTKY ITAP

Tohtoročná vlajková loď bežeckej kolekcie, prvé čisto elastické, naviac pre trail prispôsobené krátke nohavice. Celkovo materiál pôsobí pomerne hrejivým dojmom, avšak kto má rád „elasťáky“, ten v nich zvládne aj leto. Hlavným bonusom šortiek sú integrované úložné priestory. Ak so sebou plánujete vziať pár vecí na dlhý beh, poprípade povinnú výbavu na preteky, potom máte niekoľko možností. Bežeckú vestu a batoh, ľadvinku, pás,... alebo šortky ITAP. Všetko má svoje plusy a mínusy. Napríklad bežecký pás niekomu spôsobuje až príliš hrejivý pocit v oblasti brucha. Navyše, ak má naozaj držať na tele, potom je žiadúca aj určitá kompresia, čo však pri dlhšom behu môže spôsobovať nepríjemný pocit tlaku na brucho.
ITAP sú v páse vybavené 2 vodorovnými vreckami v prednej časti a veľkým zapínacím vreckom v zadnej časti. Po stranách majú 1 sieťované vrecko na každej nohe. Pohodlne sa do nich teda vojde ľahká vetrovka (napr. BUDDY), fľaša vody, mobil, izotermické fólie a energetické gély či tyčinky - povinnú výbavu tak máte vyriešenú.

Nevýhodou šortiek je absencia sťahovacej šnúrky v páse, poprípade iného systému na zafixovanie. Veľkosť šortiek vám musí naozaj padnúť, aby sa pri úplnom naplnení vreciek po pár kilometroch nešmýkali dolu. Predné vodorovné vrecká nemajú žiadny spôsob uzavretia a existuje teda možnosť, že pri pohybe môžete niektorú vec vytratiť.
Šortky patria do pánskej kolekcie, avšak ani Kačka ich neváhala vyskúšať. S akým výsledkom? Pre Kačku sa stali veľmi obľúbeným kusom výbavy do hôr.

  • Plusy

+ integrovaný systém kapes
+ povedený design
+ unisex
+/- poměrně teplý materiál

  • Mínusy
  • absencia sťahovacej šnúrky v páse
    - predné vodorovné vrecká bez možnosti uzavretia

Zakúpit v sieti Sportisimo

DÁMSKE ŠORTKY IRIME

Dámske šortky ideálne na veľmi horúce dni. Už pri prvom uchopení vás prekvapí snáď nulová hmotnosť a veľmi príjemný materiál. Tento pocit ľahkosti vás však neopustí ani po ich nasadení. Najlepšie sa ich vlastnosti vyjadria na základe vlastnej skúsenosti, o ktorú sa podelila Kačka: „Čím je materiál na šortkách či legínach ľahší, tým je aj môj bežecký krok ladnejší. Je to pocit, ako keby nohy dostali skutočnú voľnosť, čo je na nezaplatenie pri pretekoch, rovnako tak pri každom tréningu, ktorý si idem len tak užiť.“ K pocitu pohodlia prispieva aj guma v páse, ktorá nijako neškrtí ani neobmedzuje, navyše šortky sú pre všetky prípady vybavené sťahovacou šnúrkou v páse. V zadnej časti je umiestnené malé vrecko na kľúč, ktorý ani pri testovaní nijak neposkakoval. Šedú farbu s oranžovými prvkami možno krásne zladiť s inými kúskami z novej bežeckej kolekcie.

  • Plusy

+ ľahký a vzdušný materiál
+ pohodlný pas
+ malé vrecko na kľúč

  • Mínusy
  • iba jedno farebné prevedenie

PÁNSKE ŠORTKY CORTEZ

Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu nechcete elastické šortky, klasickú variantu ponúknu krátke nohavice CORTEZ. Tie sú kombináciou všitých boxeriek a veľmi (naozaj veľmi) ľahkej a priedušnej tkaniny tvoriacej hornú vrstvu. V zadnej časti sú opatrené malým vreckom na zips. Strih je trochu dlhší, dĺžka nohavíc končí nad kolenom - pre niekoho nevýhoda, pre iného ideál, čisto podľa vkusu a zvyku.

  • Plusy

+ veľmi ľahký materiál
+ malé vrecko na zips v zadnej časti
+/- dlhší strih

DÁMSKA SUKŇA MONIQ

Rýdzo dámskym znakom na pretekárskych tratiach sú bežecké sukne. Kačka sa bežeckých sukní vcelku obávala, najmä že budú nepraktické alebo budú nejako obmedzovať v pohybe. Po skúsenosti s MONIQ aj ona zmenila názor - sukňa je veľmi pohodlná, beh v nej pôsobí žensky a ladne, navyše vďaka dlhému rozparku (takmer do pása) ponúkne absolútnu voľnosť pohybu. Avšak nie je potrebné sa hanbiť, všité kontrastné šortky vás ani pri silnom vetre nenechajú v štichu. Aj tie ponúknu malé vrecko na ľavej nohavici.

  • Plusy

+ dlhý rozparok
+ všité kontrastné šortky
+ malé vrecko na ľavej nohavici

Páčil sa článok?