Aký outfit zvoliť na cestny alebo horsky bicykel?

Hlavne pohodlný! Pod zdanlivo jednoduchou radou sa však skrýva hlavolam faktorov, ktoré je nutné brať pri výbere správneho cyklooblečenia do úvahy. Rozhodujúce je, v ktorom ročnom období na bicykel vyrážate, do akého terénu, aké je aktuálne počasie, či sa chystáte na niekoľkodňový výlet alebo rekreačnú vychádzku, aké máte nároky na dizajn, cenu, udržateľnosť oblečenia a ďalšie. Poďme to vziať pekne od základu a povedať si, v čom sa líši výber oblečenia s ohľadom na terén.

CESTNÁ CYKLISTIKA

Zrejme vás neprekvapí, že na švih po asfaltovej ceste a zjazd trailovej prírodnej cesty sa oplatí mať nielen dve rôzne kolesá, ale aj rozdielne oblečenie a výbavu. Doménou najmä tzv. žiletkárov, teda cyklistov na cestnom bicykli, sú upnuté, elastické šortky s výstelkou a dres. Priliehavý strih tesne kopíruje tvar tela a je cyklistovou druhou kožou. Je tomu tak preto, aby sa minimalizoval odpor vzduchu a zároveň čo najspoľahlivejšie plnil funkčné vlastnosti, najmä odvod potu. Pod upnutý dres môžete obliecť ešte základnú vrstvu v podobe tenkého funkčného trička. To efektívny odvod potu ešte viac podporí a pri zjazdoch alebo zastávkach vás udrží v suchu. Samotný dizajn oblečenia je úplne na vašom vkuse, vždy však myslite na cyklistické pravidlo: „vidieť a byť videný“. Výraznejšie farby a najmä reflexné prvky, ktoré zvýšia vašu bezpečnosť pri zníženej viditeľnosti, sú tak „must have“ každého oblečenia na bicykel.

Na bicykel spodná bielizeň nepatrí. Dôvodom sú otlačeniny od švov a nepríjemné zaparenie, ktorým sa určite chcete vyhnúť.

Nežiaducej pamiatke na rukách z prípadného karambolu môžete predísť cyklistickými rukavicami. Vďaka vystuženiu na dlaniach znížia vibrácie a ani ruky vám nebudú pri spotení nepríjemne kĺzať po riadidlách. Nezabudnite, že šťastie praje pripraveným av cyklistickom sedle toto platí dvojnásobne! Starostlivo si pribaľte základnú výbavu do podsedlovej tašky alebo batohu. Zbaliteľná bunda bude vašou záchranou pri nepriaznivej zmene počasia, náradie zase pri nevyžiadanom defekte.

MTB CYKLISTIKA

Stále viac na popularite získava aj horská čiže MTB cyklistika. Horské prostredie s prírodnými chodníkmi a prekážkami láka stále viac cyklistov a Česko sa stáva pomyselnou bikeparkovou veľmocou. Nároky na funkčné vlastnosti sú v porovnaní s cestnou cyklistikou odlišné, aspoň čo sa týka univerzálnosti. Voda, blato, premenlivá rýchlosť, prevýšenie, slnko, dážď, chlad – s tým všetkým by sa malo správne MTB oblečenie vedieť vysporiadať. Na prvý pohľad je voľnejšieho strihu a z odolnejších materiálov, aby pri pohybe na bicykli zaistilo čo najväčšie pohodlie. Zároveň vás v pohybe nebudú obmedzovať ani chrániče, ktoré pod neho jednoducho oblečiete. Dresy sú vyrábané z funkčných a rýchloschnúcich materiálov tak, aby skvele odviedli všetok pot od tela a rýchlo schli aj vtedy, pokiaľ napríklad prejdete vodou. Predĺžený zadný diel má za úlohu chrániť citlivú oblasť vašich bedier aj pri naklonení nad riadidlá.

Pri výbere správnych šortiek sa vám ponúkajú tri rôzne varianty. Pokiaľ holdujete aj cestnej cyklistike, môžete elastické šortky s výstelkou využiť pod voľné športové kraťasy ao vaše citlivé partie bude spoľahlivo postarané. Stále dookola pripomíname, že na bicykel spodná bielizeň nepatrí. Dôvodom sú otlačeniny od švov a nepríjemné zaparenie, ktorým sa určite chcete vyhnúť. Výnimkou, ktorá toto železné pravidlo potvrdzuje, je cykloprádlo. Boxerky s výstelkou z materiálu, ktorý odparuje vlhkosť až o polovicu lepšie ako ostatné materiály, je kľúčom k predchádzaniu zaparenia a bezšvová technológia v kombinácii s perforovanou penou výstelky zase eliminuje otlačenie. Cykloprádlo tak môžete vziať jednoducho pod voľné šortky a máte postarané. Pokud hledáte ideální variantu přímo na horskou cyklistiku, pak byste měli pozornost zaměřit na MTB šortky. Jednoduše řečeno se jedná o 2v1 kombinaci volných cyklistických šortek a odnímatelných vnitřních síťovaných cykloboxerek s Coolmax výstelkou. Během několika sekund tak můžete mít z cyklistických šortek skvěle vypadající kraťasy na běžné nošení.

Nikdy nezabúdajte, že helma patrí ku bicyklu ako vidlička k nožu, oči vám pred prírodnými nástrahami ochránia okuliare a ruky zase celoprstové rukavice.

Preferencie každého cyklistu sa samozrejme môžu líšiť. Niekto na rýchlejší XC vychádzku ocenia skôr upnutý cyklodres a je to úplne v poriadku. Opäť sa tak vraciame späť na začiatok k tomu, že najpodstatnejšie je, aby ste sa cítili pohodlne.
Či už ukrajujete kilometre na ceste alebo zdolávate prírodný terén, vždy myslite hlavne na bezpečnosť svoju aj všetkých ostatných. Prajeme Vám šťastnú ruku pri výbere cyklistického oblečenia a veľa príjemných chvíľ strávených v sedle vášho bicykla!

Na ceste sa snažíš vyhnúť dieram a výmoľom, zatiaľ čo na horskom chodníku sa modlíš, aby si ich našiel!

Páčil sa článok?